Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Venezüela durulmuyor: ABD’den yeni yaptırımlar, muhalif liderler gözaltında

ABD, Venezüela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya yönelik yaptırım kararı aldı. Vaşington, Venezüela’da kurucu meclis üyelerinin belirlenmesi için yapılan dünkü seçimi “hileli” olarak nitelemişti.

Hazine Bakanlığı aldığı kararla Venezüela liderinin ABD’deki tüm malvarlığını dondurduğunu ve ABD vatandaşlarının Maduro’yla iş yapmasını yasakladığını açıkladı. ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin konuya ilişkin açıklamasında, “Dün yapılan gayrimeşru seçim, Maduro’nun halkın iradesini görmezden gelen bir diktatör olduğunu doğruladı” dedi.

Washington, birçok Venezüelalı üst düzey yetkiliye benzer yaptırımlar uyguluyor. Dün alınan kararla Maduro, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-un ve Zimbabve Devlet Başkanı Robert Mugabe’nin ardından ABD’nin yaptırım uyguladığı dördüncü devlet başkanı oldu.

ABD yönetimi, Venezüela’ya uygulanan yaptırımları daha da genişletmeyi düşünüyor. Venezüela’nın milli gelirinin yüzde 95’ini oluşturan petrol endüstrisine yaptırım uygulanması da tartışılan seçenekler arasında. Şayet ABD böyle bir karar alırsa, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik krizin geri dönülemez bir şekilde derinleşmesi kaçınılmaz.

İki muhalif liderin nerede olduğu bilinmiyor

Venezüela muhalefet liderleri Leopoldo Lopez ve Antonio Ledezma, sabah erken saatlerde istihbarat servisi mensuplarınca evlerinden göz altına alındılar. Haberi, Lopez ve Ledezma’nın aileleri Twitter’dan gözaltı görüntüleri eşliğinde duyurdu. İki siyasetçinin nereye götürüldüğü bilinmiyor.

Bir süredir ev hapsinde tutulan iki muhalif lider, pazar günkü seçimin ardından halkı hükümet karşıtı eylemlere çağıran videolar yayınlamıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.