Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yazar ve çevirmen Ahmet Cemal hayatını kaybetti

Bir süredir kalp sorunları nedeniyle tedavi gören yazar ve çevirmen Ahmet Cemal, 75 yaşında hayatını kaybetti. Ahmet Cemal’in cenazesi, ikindi namazına müteakip Moda Camii’nde kılınacak namazın ardından defnedilecek.

ahmet-cemal1 

“Ekranlarda gördüğümüz kadar kolay iş midir insan hayatının kurtarıcısı olmak?”

Ahmet Cemal, mart ayında Cumhuriyet gazetesindeki yazdığı köşe yazısında, kalp krizi geçirdiği ve ambulans çağırdığı zaman yaşadıklarını şöyle anlatmıştı:

“Beni sedyeye yerleştirip arabaya taşıyanlar. Daha araba kalkmadan: ‘Lütfen korkmayın hocam, artık buradayız!’ diyen sesler. 

O güne kadar, ‘…artık buradayız!’ gibi kısacık bir cümlenin böylesine güçlü bir hayat kaynağı olabileceğini hiç düşünmemiştim! 

Oysa, o günden bu zamana kim bilir kaç kez oldu. 

Ve her oluşunda, bana bir noktayı daha bir yoğunlukla düşündürdü: ‘Ekranlarda gördüğümüz kadar kolay iş midir insan hayatının kurtarıcısı olmak? Hayat ile ölüm arasındaki çizginin en ince noktasına varmış birini ya da birilerini kolundan tutup tekrar ‘bizim’ tarafa çekmek, nasıl bir güç ve insan sevgisi ister?’

Kendi “ilk kurtarılışımdan” bu yana akan zaman, bana her kurtarma noktasına yinelenen yeni bir sıradanlık olarak değil, ama “Acil’de sabah saatleri”nden doğma yeni bir mucize gözüyle bakmayı öğretti. 
Bir de elbet, insan’dan ve onun eliyle gelecek kurtuluşlardan hiç, ama hiç umut kesmemeyi.

s-721d8e873032d1241d55af46fc5d41de473c40b5
“Daha söylemem gerekenler var”

Ahmet Cemal, haziran ayındaki köşesinde de ölümle ilgili şunları söylemişti:

“Bu yıl ölümün kıyılarına yaptığım üçüncü yolculuk. 

Ve bir geri dönüş daha. 

Ve yine tuhaf bir güven duygusu: ‘Bu hikâye daha bitmedi…’ 

Cankurtaranın sirenleri gecenin karanlığını yırtarken bile gücünü yitirmeyen bir duygu: ‘Bu hikâye daha bitmedi…’ 

Başlangıçta, iç dünyamda hafiften nabız gibi atarken, henüz soyut adımlarla ilerleyen bir kıpırdanış. İleriye yönelik, sanki yeterince şekillenmemiş bir köprüde el yordamıyla ilerlemeye çabalayan bir duygu: ‘Daha söyleyeceklerim, söylemem gerekenler var…’”

1942’de İzmir’de doğan Ahmet Cemal, İstanbul’da, Moda İlkokulu’ndan sonra Sankt Georg Avusturya Lisesi’ni ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Çeviri derslerinden ve dergi yazılarından sonra“Yazko” çeviri dergisini kurdu ve yönetti. Anadolu Üniversitesi’nde 19 yıl süreyle verdiği Sanat Tarihi, Estetik, Kültür Tarihi, Çağdaş Tiyatro ve Tiyatro Estetiği gibi derslerinin yanı sıra, İstanbul Üniversitesi ve Bahçeşehir Üniversite’sinde de bazı dersler verdi. 

Değerli çevirileri ve kitapları bulunan Ahmet Cemal’in iki tiyatro oyunu da sahnelendi. Yıllarca birçok ödülün sahibi olan yazar, 2014 yılında Hermann Broch’tan yaptığı “Vergilius’un Ölümü” başlıklı roman çevirisi ile Avusturya Büyük Devlet Ödülü’ne layık görüldü. Cumhuriyet gazetesinde ve İleri Haber sitesinde köşe yazarı olan Ahmet Cemal, 2014’te Moda’da öğrencileri ile birlikte Ahmet Cemal Kültür Atölyesi’ni (ACKA) kurdu.

Ahmet Cemal haziran ayında ölümden bahsettiği köşe yazısını şöyle tamamlamıştı: 

“Benim yapmam gerekene gelince, Hale Işık’ın sessiz fırçası ile gösterdiği yol, çok açık: ‘Bak dostum, sana bir şans daha verildi! Birileri sana, elbet istersen, bunca öldürmek peşinde olanlarla dolu bir dünyada ölümsüzlük üzerine söylenebilecek daha nice şarkılar besteleyebileceğini anlatmak peşinde!’ 

Peki. Öyle olsun!”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.