Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünya IŞİD’i, Türkler ABD’yi tehdit olarak görüyor

ABD merkezli araştırma kuruluşu Pew’in son araştırmasına göre; IŞİD ve iklim değişikliği küresel düzeyde en büyük iki tehdit olarak öne çıkıyor. Aynı araştırmaya göre; Türk vatandaşları dünya güvenliğine en büyük tehdit olarak ABD’yi görüyor.

Washington merkezli Pew araştırma merkezi, dünyadaki tehdit algılamasıyla ilgili, 38 ülkeden 42 bin kişiyle yaptığı anketlere dayanan son araştırmasının sonuçlarını yayınladı. Anketlerde katılımcılara sekiz büyük tehditten hangisini en önemli olarak gördükleri sorulurken, elde edilen sonuçlara göre dünya vatandaşları, güvenliğe en büyük tehdit olarak IŞİD ve iklim değişikliğini görüyor. IŞİD özellikle Batı ülkelerinde en büyük tehdit olarak öne çıkarken, Afrika ve Güney Amerika ülkelerinde iklim değişikliği dünyanın güvenliğine en büyük tehdit olarak görülüyor.

Anket sonuçlarına göre; IŞİD yüzde 62’yle tüm dünyada en büyük tehdit olarak görülüyor. İklim değişikliği yüzde 61’le ikinci sırada yer alırken, siber saldırılar ve küresel ekonominin durumu yüzde 51’le üçüncü sırayı paylaştı. Bunların ardından ise daha düşük yüzdelerle mülteci akını, ABD’nin, Rusya’nın ve Çin’in gücü ve politikaları geliyor.

Araştırma kapsamındaki 38 ülkeden 18’inde IŞİD bir numaralı tehdit olarak yer alırken Lübnanlılar’ın yüzde 97’sinin IŞİD’i tehdit sıralamasında ilk sıraya yerleştirmesi dikkat çekti. Vietnamlılar’ın ise sadece yüzde 30’unun IŞİD’i bir tehdit olarak gördüğü ortaya çıktı.

Araştırma kapsamındaki ülkelerden 13’ünde ise iklim değişikliği tehdit algısında ilk sırada yer aldı. İklim değişikliği ve beraberinde getirdiği sorunları dünyaya en büyük tehdit görme konusunda yüzde 89’la İspanya öne çıktı.

Türkler’in tehdit algısı dünya ortalamasından farklı

Dünya genelinde katılımcılara dünya güvenliğine tehdit ile ilgili sekiz alternatif sunulurken, Türkiye’den katılımcılara yapılan ankette IŞİD alternatifler arasında yer almadı. Geri kalan yedi güvenlik tehdidi arasında ise Türk katılımcılar, yüzde 72’yle ABD’nin izlediği politikaları ilk sıraya koydu. Türkiye, ABD’yi tehdit olarak görme konusunda araştırmaya dahil edilen 38 ülke arasında en yüksek yüzdeyle ilk sırada yer aldı. Türkiye’yi yüzde 70’le Güney Kore takip etti. Türkiye’den ankete katılanların tehdit algısında ABD’nin  ardından sırasıyla yüzde 64’le mülteci akınları ve yüzde 59’la küresel ekonominin durumu geldi. Güney Kore ve Vietnamlılar’ın en büyük tehdit olarak gördüğü Çin’in gücü ve izlediği politikalar ise Türkiye’den katılımcıların tehdit algısında son sırada yer aldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.