Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

IŞİD sonrası Musul’dan çarpıcı fotoğraflar

Irak hükümetinin Irak’ın Musul kentinde IŞİD karşısında zafer ilan etmesinden sonra yıkılan kentin ara sokaklarında ufak çatışmalar hâlâ sürerken sivillerin zor şartlar altında yaşam mücadelesi veriyor.

New York Times gazetesinin muhabiri Ivor Prickett’in Musul’da çektiği fotoğraflar enkaz halindeki şehrin ve şehirdeki sivillerin durumunu gözler önüne seriyor.

7
(Irak askerleri, terk edilmiş bir binayı patlayıcı yerleştirilmiş olması ihtimaline karşı arıyor)

Prickett, Musul’un eski yerleşim bölgesinde yıkık binalar arasında kalan IŞİD militanlarını ve IŞİD’in yerleştirdiği gizli patlayıcıları arayan Irak askerleriyle birlikte şehrin fotoğraflarını çekmiş.

1
(Irak federal polisi, Batı Musul’da eski yerleşim bölgesindeki harabelerde)

Bölgedeki sivillerin yıkık şehirden alınıp kamplara götürülüşünü anlatan Prickett, tanıklık ettiği bir olayı haberinde şöyle anlatıyor: “İleri hattın yakınındaki bir bölgede Irak Özel Güçleri’ne bağlı askerler, ileri hattı aşmış bir adamı bulup getirdiler. Adamın kucağında iki yaşına bile girmemiş bir erkek çocuğu vardı. Adamın sırtında kanlı bir ceket, altında kirli bir şort var, ayağındaysa ayakkabı yok. Çocuğun kim olduğunu dahi bilmiyordu. Çocuğu bir kalkan olarak kullanan bir IŞİD militanı olduğundan şüphelenildi.

Askerler adamı alıp götürdü. Birliğin kumandanı çocuğu aldı, kucağına oturttu. Karısıyla birlikte çocuk sahibi olmak isteyen fakat olamayan bir askerini çağırdı ve ona çocuğu evlat edinmesini söyledi.”

2
(IŞİD kontrolündeki bir bölgeden kaçan bir adamın kucağındaki küçük çocuk, Irak askerleri tarafından yıkanıp giydiriliyor)

Prickett’in fotoğrafladığı ve anlattığı bir başka öykü ise kocası savaşta ölmüş bir IŞİD militanı olan Şeyma’nın hikâyesi. Şeyma, 30 yaşında, dört çocuklu bir dul. Çocuklarıyla birlikte Musul’un güneyindeki Hamam el-Alil kampında kalıyorlar.

Prickett, Şeyma’nın öyküsünü şöyle anlatıyor: “Şeyma, bir IŞİD savaşçısıyla evlenmiş. IŞİD’in Musul’u ele geçirmesinden sonra 2014 yılında kocası IŞİD’e katılmış. Irak’ın Kayara kentinde inşa ettikleri ev için paraları ihtiyaçları varmış.

Irak askerleri geçtiğimiz yıl Musul’a yaklaştıklarında, IŞİD, Şeyma’nın ailesini diğer ailelerle birlikte Musul’un batısına zorla göndermiş. Şeyma, kocasının Mart ayında bir hava saldırısında öldüğünü söylüyor. Şimdi bir dul ve çocuklarına bakabilmenin bir yolunu arıyor.”

6
(Öldürülen bir IŞİD militanının dul eşi Şeyma, dört çocuğuyla birlikte Musul’un güneyindeki bir kampta)
4
(Irak askerleri, yıkık bir binada bulunan yaralı bir IŞİD militanını taşıyor)

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.