Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

MEB ile Ensar Vakfı arasındaki protokole Halk Eğitim Merkezleri de girdi

Milli Eğitim Bakanlığı ile Ensar Vakfı arasında yapılan protokolün detayları ortaya çıkmaya devam ediyor. Yapılan protokolün sadece ortaokul ve liselere değil, yaygın eğitime, yani Halk Eğitim Merkezleri’ne de (HEM) girdiği anlaşıldı. Yedi milyondan fazla kişi eğitim görüyor.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) Ensar Vakfı ile yaptığı protokole göre 5 yıl geçerli olmak üzere ‘çeşitli eğitim, seminer ve sosyal etkinlikler düzenlenmesine dair işbirliği’ yaptı. Buna göre Ensar Vakfı sanatsal, sportif, sosyal, kültürel, bilimsel ve teknolojik gelişimi desteklemeye yönelik eğitim, seminer, proje, gezi, kitap okuma, yarışma, kamp, yaz okulu gibi etkinlikler düzenleyebilecek. Yine aynı habere göre protokolde MEB yükümlükleri arasında “Protokol kapsamında yapılacak faaliyetlerle ilgili vakıfla ortaklaşa belirlenen kulüplerin ortaöğretim kurumlarında kurulmasına imkân tanır” maddesi yer aldı. Bakanlık ayrıca düzenlenecek etkinlikler konusunda vakıfla koordineli çalışacak. MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’nün Ensar Vakfı ile imzaladığı 3 yıllık protokole göre ise bu kapsamda açılacak kurslarda vakıf personeli olan eğiticilere, ihtiyaç duyulduğunda kendi bünyesinde bulunan öğretmenlere, uzmanlara veya usta öğreticilere görev verilmesini sağlayacak ve ücretlerini ödeyecek. İl/İlçe milli eğitim müdürlükleri de yapılan işlemlerin mevzuatlara göre yürütülmesini, denetlenmesini sağlayacak. Buraya kadar olan kısım bu hafta kamuoyunun öğrendiği kısımdı. Ancak bugün Cumhuriyet gazetesinden Çiğdem Toker söz konusu protokolün kapsamının bilinenden çok daha geniş olduğunu yazdı.

Halk Eğitim Merkezleri de bu kapsamda

MEB’in Ensar Vakfı ile yaptığı protokol sadece ortaokul ve liselere değil, yaygın eğitime, yani Halk Eğitim Merkezleri’ne de (HEM) girdiği anlaşıldı. Cumhuriyet gazetesinden Çiğdem Toker’in bugünkü yazısında yer verdiği bilgilere göre Ensar Vakfı’na 1000’e yakın HEM’de kurslar düzenleme hakkı veriliyor. Ayrıca, kursların kendi müfredatını oluşturmasına kapı açılıyor. 3 milyon 400 bin civarında erkek, yaklaşık 4 milyon da kadın kursiyerin eğitim gördüğü HEM’lerde geçerli olacak bu anlaşmanın “amaç”ı şu şekilde anlatılıyor:

“Bu protokolün amacı, Milli Eğitim Bakanlığı ile Ensar Vakfı işbirliğinde yaygın eğitim kurumlarındaki kursiyer ve eğiticileri ile örgün eğitimdeki öğrenci ve öğretmenlere yönelik sosyal, sanatsal, kültürel, sportif, bilimsel, teknolojik etkinlikler ile ilgili seminerler düzenlemek; proje çalışmaları, yarışmalar ile mesleki ve teknik kurslar düzenlemektir.”

10 yılda 8 milyon kişiye eğitim

Yazısında konuyla ilgili birçok detaya yer veren Toker, beş yıllığına düzenlenen bu protokole, yenilenmemesi halinde beş yıl daha devam edeceğini ve bunun olması durumunda Ensar’ın 10 yıl boyunca kendi müfredatını oluşturup yaklaşık 8 milyon kişiye eğitim vereceğini dile getiriyor. Verilecek eğitimlerin içeriğinin henüz belli değil ve bu konuda Ensar Vakfı’na “uçsuz bucaksız” bir inisiyatif veriliyor. Toker tam da bu noktanın altını şu cümlelerle çiziyor:

“Protokolün 6. maddesinde yer alan genel müdürlüğün üstlendiği o yükümlülük “Protokol kapsamında yapılacak eğitimlerde, e-yaygın sistemindeki öğretim programlarının da kullanılmasını sağlar. E-yaygın sisteminde yer almayan ve vakıf tarafından yapılacak yeni öğretim program tekliflerine mevzuat ve ihtiyaçlara göre e-yaygın sistemde yer verilmesine açık olur.”

Bu maddenin bam telini “Vakıf tarafından yapılacak yeni öğretim programları teklifleri” oluşturuyor. Genel müdürlük burada kendisini “açık olmak”la yükümlü kılmış.

Yani şu anda el sanatları, giyim, üretimden antepfıstığına, denizcilikten sağlığa dek 3176 branşta öğretim programına yer verilen HBÖGM’de Ensar’ın teklif edeceği yeni kurs tipleri de eklenecek.

Dershanelerin kapatılmasının ardından, mezunlar için üniversiteye hazırlık kurslarının halk eğitim merkezlerinde de verildiğini hatırlayacak olursak, Ensar’ın, bu protokolden aldığı güçle LYS hazırlık kursu açmasının önünde bir engel yok.”
 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.