Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avustralya Federal Polisi: “Bugüne kadarki en karmaşık terör saldırı girişimi önlendi”

Avustralya Federal Emniyet Müdür Yardımcısı Michael Phelan, düzenlediği basın toplantısında, geçtiğimiz günlerde tutuklanan Halid Hayat (49) ve Mahmud Hayat (32) adlı iki kardeşin, Etihad Havayolları’na ait bir yolcu uçağına el yapımı bomba (IED) ile saldırı girişimi sonrasında, kalabalık bir yerde, zehirli hidrojen sülfür gazını yayacak “çürümüş yumurta gazı” ile bir başka bombalı saldırı hazırlığı içinde olduğunu açıkladı.

Phelan, böylelikle, Avustralya toprakları üzerinde bugüne kadar yapılması düşünülen en karmaşık saldırı girişimlerinden birinin önlendiğini duyurdu.

Yetkililerce daha önce yapılan açıklamalarda, bomba yapımı için kullanılan malzemelerin üst düzey bir IŞİD üyesi tarafından, Türkiye’den uluslararası bir kargo uçağı ile Avustralya’ya gönderildiğini ifade edilmişti.

Phelan, Hayat kardeşlerin hazırladıkları bu düzeneği, 15 Temmuz günü Etihad Havayolları’nın Sydney’den Abu Dabi’ye yapacakları tarifeli sefere, başka bir kardeşlerinin bavuluna yerleştirerek sokmak istediklerini, fakat bombanın havalimanı güvenliğini aşamadığını açıkladı.

ABC’nin Avustralya polisine dayandırdığı habere göre, 15 Temmuz günü başarısızlıkla sonuçlanan saldırı girişimi sonrasında, Hayat kardeşlerinin, bir İŞİD üyesi ile temasa geçerek hidrojen sülfür gazı yayacak bir bomba yapımı konusunda bilgi aldıkları ifade ediliyor.

Bomba yapımı için kullanılan bazı malzemelerin bulunmasına karşın, bombanın tamamlandığına dair bir kanıt bulunmadığını ifade eden Phelan her iki saldırının da başarılı bir şekilde önlendiğini duyurdu.

Sydney’de Cumartesi günü düzenlenen operasyonlarda dört kişi ile beraber göz altına alınan Hayat kardeşler, çıkarıldıkları Parramatta Yerel Mahkemesi tarafından tutuklandı ve ömür boyu hapis cezasıyla yargılanmaları bekleniyor. Gözaltına alınan diğer iki kişiden, biri serbest bırakılırken, diğerinin sorgusu devam ediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.