Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İspanya’da anarşist grup, turistlere saldırdı: “Evinize dönün!”

Avrupa’nın popüler şehirlerine seyahat eden İngiliz turistler, İspanyol anarşist bir örgütün hedefindeydi. Turizm endüstrisinin şehirleri mahvettiğini ileri süren grup, turistlere yönelik eylemler yapıyor.

Geçtiğimiz hafta İspanya’nın Barselona kentinde şehir turu yapan bir İngiliz turist grubunun otobüsü maskeli eylemcilerin hedefi olmuştu. Otobüsün lastiklerini patlatan eylemciler, otobüsün camlarına da sloganlar yapıştıdı. Bu sloganlar arasında en göze çarpanlar “Hoşgelmediniz!”, “Evinize dönün!” ve “Turizm şehri öldürüyor” idi.

barselona

Aynı grup, turistlerin kiraladığı bisikletlerin lastiklerini patlatıp beş yıldızlı otellerin camlarını da indirdi. İspanyol anarşist gruba göre turizm, Barselona ve Balear Adaları’nı yok ediyor.

Eylemci grup, geçtiğimiz hafta İspanya’nın Mayorka kentinde de turistlerin bulunduğu bir restoranın camlarını kırıp içeriye sis bombaları attı. Eylemcilerin açtığı pankarttaysa şöyle yazıyordu: “Turizm Mayorka’yı öldürüyor”

Grubun liderlerinden 24 yaşındaki Laura Flores, İngiliz The Times gazetesine konuştu. Flores, “Daha fazla saldırıyı kaldıramayız. Geçmişte olan saldırılar, gelecekte daha fazla olacak” dedi. Eylemci ekibin liderlerinden biri de, gazetecilere şu şekilde konuştu:”Turistlere apartman dairelerini kiralayan insanlar nedeniyle şehir pahalılaşıyor ve konut sakinleri zorla evlerinden çıkartılıyor.”

resim
(İspanya’da bir duvarda “Turist, sen teröristsin” yazıyor)

Seyahat şirketleri, protestoların artabileceğinden ve turistler için bir tehlike arz edebileceğinden endişe ediyor. Seyahat Acenteleri Derneği (ABTA) Başkanı Noel Josephides, “Bu protestolar, bir tür uyanış çağrısı. Utanç verici ancak bunlardan daha çok göreceğiz. Tehlikeli taktikler uyguluyorlar. Bunların olmasının sebebi, yerel hükümetlerin bu kişileri ciddiye almamaları. Dikkatli olun ve risk taşıyan yerlere gitmeyin” dedi.

Barselona ve Mayorka’daki şiddetin yayılmasından korkuluyor. İspanya’nın kuzeyindeki San Sebastian kentindeki aktivistler de bu ay için eylem çağrısında bulundu. Anarşistlerin bu yeni saldırılarının, bölgeye gelen Avrupalı turist sayısının azalmasına yol açacağı tahmin ediliyor.

turist evine git
(İspanya’da bir duvarda “Turist, evine git” yazıyor)

Turizme yönelik öfke, sadece İspanya’ya özgü bir şey değil. Geçtiğimiz ay, İtalya’nın Venedik kentinde de 2 bin kişi, turizmin şehri yok etmesine karşı eylem düzenlemişti. Venedik günde 70 bin ziyaretçi alıyor. “Venedik, Geleceğim” kampanyasının üyelerinden The Times gazetesine konuşan Marco Gasparinetti de “Önümüzdeki yıllarda 40 milyon Çinli, Venedik’e gelecek. Bunları nereye koyacağız?” diyor.

İspanya’daki saldırılardan sonra hükümet de teyakkuza geçti. İspanya Turizm Bakanı Álvaro Nadal, soruşturma başlatıldığını söyledi ve şöyle konuştu: “Bu durumun bir gün daha sürmesini dahi hoş karşılayamayız. Küçük bir grup, on yıllardır önemli bir prestije sahip olan turizm endüstrimizi mahvedemez.”

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.