Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ünlü hukukçu Del Ponte pes etti: “Suriye’de adalet için umut yok”

Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu’nun üç üyesinden biri olan Carla del Ponte, Eylül ayı itibariyle görevinden ayrılacağını açıkladı.

Komisyon’un 70 yaşındaki üyesi Carla Del Ponte, İsviçre basınına yaptığı açıklamada; Suriye konusunda siyasi bir isteksizlik olduğunu, BM Güvenlik Konseyi’nin hiçbir şey yapmadığını ve bu şartlar altında Birleşmiş Milletler’in Suriye’de hiçbir sonuç elde edemeyeceğini söyledi. Daha önce eski Yugoslavya ve Ruanda’da işlenen suçları yargılayan Uluslararası Ceza Mahkemeleri’nde de görev yapan İsviçreli Del Ponte; istifasının bir ‘provokasyon’ olduğunu da sözlerine ekledi. Beş yıldır görev yaptığı Komisyon’a yeterli destek verilmemesinden duyduğu hayal kırıklığını gizlemeyen Del Ponte; ‘elimizden hiçbir şey gelmiyor. Suriye’de adalet yok’ ifadelerini kullandı. Del Ponte; BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye’de bir uluslararası ceza mahkemesi kurmamasının, Komisyon’un yaptığı çalışmaları ‘anlamsız’ kıldığını dle getirdi. Del Ponte daha önce, Suriye lideri Beşşar Esad için, ‘tarihin en kötü suçlularında biri’ demişti.

Üç kişiden oluşan Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu’nun başkanlığını Brezilyalı Paulo Sergio Pinheiro üstleniyor. Komisyon’un Del Ponte ve Pinheiro dışındaki diğer üyesi ise ABD’li diplomat Karin Koning Abu Zayd. 2011 yılında ülkedeki insan hakları ihlallerini rapor etmek için kurulan Komisyon, şu ana kadar somut bir sonuca ulaşamamıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.