Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ay tutuldu, gökyüzü şenlendi

Dün akşam saat 20:23 ile 22:18 arasında gökyüzünü seyredenler parçalı ay tutulması sebebiyle her günkünden daha farklı ve güzel görüntülere şahit oldular.

Çek Cumhuriyeti'nden Antonín Hušek'in gözünden Ay tutulması timelapse'i.
Çek Cumhuriyeti’nden Antonín Hušek’in gözünden Ay tutulması timelapse’i.

Ülkemiz genelinde havanın açık olması da parçalı ay tutulmasının rahatça gözlemlenmesine izin verdi.

Ay tutulmasının gözlemlenebildiği diğer ülkelerde de birbirinden güzel görüntüler oluştu:

Görseller için tıklayınız.

Ay tutulmaları Dünya’nın Güneş ve Ay arasına girmesi ile oluşuyor. Güneş ışınlarının dünya üzerinden yansımasıyla ay üzerinde oluşan gölge, 3 farklı şekilde gözlemleniyor; Dünyanın gölgesinin ayı tamamen kapladığı tam, parçalı ay tutulmasında ayın belli bir bölümü gölge altında kalıyor, penumbral tutulmada ise dünyanın gölgesi ayın üzerine hafif bir şekilde vuruyor ve bu tutulma çoğu zaman çıplak gözle fark edilemiyor.Dün akşam yaşanan tutulma ise  “parçalı Ay tutulması” olarak adlandırılıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.