Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Zehirli yumurta skandalı Fransa ve İngiltere’ye de sıçradı

Avrupa’da zehirli fipronil maddesinin tavuk yumurtalarına bulaşmasının ortaya çıkmasıyla başlayan skandalın boyutları genişliyor. Fipronil içeren yumurtaların Almanya, Belçika ve Hollanda’nın ardından Fransa ve İngiltere’de de piyasaya sürüldüğü tespit edildi.

Bit, pire ve kene gibi canlılarla mücadele etmek için kullanılan zehirli fipronil maddesi ilk olarak Belçika’nın 20 Temmuz tarihinde Avrupa Komisyonu’nu uyarmasıyla ortaya çıkmıştı. Hollanda’dan Almanya’ya ithal edilen tavuk yumurtalarında da zehirli maddeye rastlanılmasının ardından, bir Belçika şirketi tarafından dezenfekte edilen bazı Alman tavuk çiftliklerinden elde edilen yumurtalarda aynı maddeye rastlandı. Yumurtaların piyasaya sürüldüğü Belçika, Almanya ve Hollanda’da bazı süpermarket zincirleri yumurta satışlarını durdurmuş ve yumurta üreten yüzlerce işletmenin faaliyetlerine geçici olarak son verilmişti. Üretimi durdurulan işletmelerin sayısı Hollanda’daki tüm çiftliklerin beşte biri, Belçika’dakilerin ise dörtte birini oluşturuyor.

Fipronil içeren yumurtaların Belçika, Hollanda ve Almanya’nın yanında Fransa ve İngiltere’de de piyasaya sürüldüğü ortaya çıktı. İngiltere Gıda Standartları Ajansı bir açıklama yaparak, söz konusu maddeyi içeren yumurtaların ülkede nerelere dağıtıldığının araştırıldığı duyuruldu. Ajans bununla birlikte, kamu sağlığı açısından tehlikenin ‘düşük’ olduğunu da ekledi. Fransa hükümeti ise, fipronil maddesi içeren yumurtaların Fransa’da da tespit edildiğini duyurmakla yetindi. Alman Der Spiegel haber portalında, Hollanda kökenli milyonlarca yumurtanın Almanya’nın yanında İsveç ve İsviçre’ye de dağıtıldığı bilgisi yer aldı.

Belçika’nın gıda güvenliğinden sorumlu kurumunun, yumurtalara fipronil karıştığı iddialarını Haziran ayında incelemeye başlaması skandalın başka bir boyutunu oluşturuyor. Söz konusu kurum, kamuoyunun haberdar edilmemesini soruşturmanın gizli olmasına bağlarken, Belçika Tarım Bakanı Denis Ducarme, kurumdan, Haziran ayından bugüne kadar konuyla ilgili yapılan faaliyetler hakkında rapor istedi.

Almanya Tarım Bakanı Schmidt: ‘Örgütlü bir suç olabilir’

Almanya’da ise zehirli yumurtalara ülkenin hemen hemen tamamında rastlanması üzerine Alman savcılar soruşturma başlatırken, Almanya Tarım Bakanı Christian Schmidt ise, fiprinol maddesinin yumurtalara kasıtlı olarak bulaştırılmış olabileceği iddiasını ortaya attı. Olayın örgütlü bir eylem olabileceğini de savunan Bakan Schmidt, olayı Haziran’dan beri araştıran ancak kendilerine haber vermeyen Belçika makamlarını da eleştirdi. Schmidt Almanya’da şu an itibariyle piyasada zehirli yumurta kalmadığını da sözlerine ekledi.

Fipronil nedir?

Deutsche Welle Türkçe’nin verdiği bilgiye göre; fipronil maddesi hayvanlardaki bit, pire ve keneleri yok etmek için kullanılıyor. Ancak insanların tüketimine sunulan tavuk veya hindi gibi hayvanlarda kullanılması yasak. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), söz konusu maddeyi “orta derecede tehlikeli olarak tanımlıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.