Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hocayken atıldığı üniversiteye öğrenci olarak dönmesini de engellediler

KHK ile Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden ihraç edilen Akademisyen Cenk Yiğiter, sınavda Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümünü kazanmıştı. Ancak Ankara Üniversitesi 8 Ağustos 2017 tarihinde çıkardığı yönetmeliğin kayıtla ilgili bölümüne ‘kamu görevinden çıkarılmamış olması gerekir’ maddesi ekledi.

Bu madde sonucunda Cenk Yiğiter girmeye hak kazandığı üniversitede öğrenim göremeyecek. Yiğiter konuyla ilgili “Bir caniye, hüküm giymiş bir suçluya dahi uygulanan temel bir hak KHK ile ihraç edilen bana uygulanmıyor. O zaman artık ben insan değilim” dedi.

Ankara Üniversitesi ise Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinde değişikliğe gitti ve kayıt işlemleri için geçerli olan yönetmeliğin 5. maddesinin 7. bendine “Üniversiteye kayıt hakkı kazanan adayların yükseköğretim kurumundan çıkarma cezası almamış veya herhangi bir nedenle kamu görevinden çıkarılmamış olması gerekir” cümlesini ekledi.

8 Ağustos 2017 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelikle birlikte ihraç edilen akademisyen Cenk Yiğiter üniversite sınavına girerek kazandığı Radyo Televizyon Sinema bölümünde öğrenim göremeyecek. Yiğiter ile birlikte KHK ile ihraç edilen tüm kamu görevlilerinin ve akademisyenlerin de Ankara Üniversitesi’nde öğrenim görme hakkı engellenmiş oldu.

“Meclisin yapabileceği düzenlemeyi, Erkan İbiş yapıyor”

Yiğiter yönetmeliğin değiştirildiği tarihe vurgu yaptı, kendisine yönelik özel eklendiğini savundu ve “Bu konu eğitim öğretim hakkıyla ilgili. Bir cani düşünün veya insanlık suçlusu düşünün. Hakkında verilmiş kesinleşmiş hüküm dahi olsa Ankara Üniversitesi’nde öğrenci olabilir. Kazansa gelip kayıt olabilir. Bizim böyle öğrencimiz de oldu. Bir caniye dahi uygulanan temel bir hak KHK ile ihraç edilen bize uygulanmıyor. O zaman artık ben insan değilim.” dedi.

Hukuken de durumu değerlendiren Yiğiter, Resmi Gazete Erkan İbiş’in blog sitesine döndü. istediğini atıyor, istediğini yapabiliyor. Anayasada düzenlenmiş bir hak hakkında sınırlandırma ancak kanunla yapılır. Yasamanın elindeki güçlerin bir bürokrat tarafından ele geçirilmesi demek bu. Sadece Meclisin, yasamanın yapabileceği bir düzenlemeyi Rektör Erkan İbiş bana yönelik yapabiliyor” diye konuştu.

Cenk Yiğiter sınavı kazanarak üniversiteye geri döndüğünü Twitter hesabı üzerinden duyurmuş, sinema bölümünde okuyarak Rektör Erkan İbiş hakkında belgesel yapacağını söylemişti.

Söz konusu yönetmelikte yer alan madde:

Ekran Resmi 2017-08-10 14.31.50

Cenk Yiğiter’in söylediklerinin tamamı:

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/337285264″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.