Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Turistlere yönelik öfke tüm Avrupa’ya yayılıyor

İspanya ve İtalya’da turistlere yönelik olarak başlayan protestolar tüm Avrupa’ya yayılıyor. Barselona ve Venedik’te başlayan eylemler İspanya’nın San Sebastian ve Mayorka kentlerinden sonra İtalya’nın Roma ve Milano şehirlerine, ardından da Hırvatistan’ın gözde tatil kenti Dubrovnik’e sıçradı.

Geçtiğimiz ay, Avrupa’nın popüler şehirlerine seyahat eden İngiliz turistler, İspanyol anarşist bir örgütün hedefindeydi. Turizm endüstrisinin şehirleri mahvettiğini ileri süren grup, turistlere yönelik eylemler yapmıştı.

İspanya’nın Barselona kentinde şehir turu yapan bir İngiliz turist grubunun otobüsü de maskeli eylemcilerin hedefi olmuştu. Otobüsün lastiklerini patlatan eylemciler, otobüsün camlarına da sloganlar yapıştırmıştı. Bu sloganlar arasında en göze çarpanlar “Hoşgelmediniz!”, “Evinize dönün!” ve “Turizm şehri öldürüyor” idi. Aynı grup, turistlerin kiraladığı bisikletlerin lastiklerini patlatıp beş yıldızlı otellerin camlarını da indirmişti.

barselona

Geçtiğimiz yıl 75 milyon 600 bin turistle rekor kıran İspanya, şehirlerin bozulması sebebiyle turistlere yönelik öfkenin başlangıç noktası oldu. Turistlerin kiraladığı bisikletlere ve tur otobüslerine yönelik eylemlerin arkasında Katalan milliyetçisi Halkın Birliği Adaylığı (CUP) hareketinin gençlik kanadı Arran vardı. BBC’ye konuşan Arran sözcüsü, “Günümüzün turizm modeli, insanları yaşam alanlarından uzaklaştırıyor ve çevreye zarar veriyor” demiş, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ise eylemci grubu “aşırılıkçı” olarak tanımlamıştı.

Barselona’nın ardından Mayorka ve San Sebastian’da da turizm karşıtı gösteriler yapılırken, söz konusu protestolar İspanya’yla sınırlı kalmadı.

Geçtiğimiz ay, İtalya’nın Venedik kentinde, yükselen kira fiyatları ve şehirdeki kirliliğe karşı seslerini duyurmak için 2 bin kişi yürüyüş yaptı. Bu eylemler sonrasında Venedik Belediye Başkanlığı turistlerin şehir merkezinde konaklamasına ilişkin yeni kayıtları durdurdu. İtalya’nın başkenti Roma’da da turistlerin şehir merkezinde çeşmelerin etrafında yemek yemesi ve geceleri sokaklarda içmesi yasaklandı.

turist-evine-git
(İspanya’da bir duvarda “Turist, evine git” yazıyor)

Yolcu gemilerinin her yaz binlerce turist getirdiği Dubrovnik’te de turizme yönelik öfke artıyor. Artan gösterilerin ardından Dubrovnik Belediye Başkanı, şehrin tarihi bölgesine giren turist sayısını takip etmek için kameralar yerleştirdi. Bu vesileyle, tarihi bölgeye giren turist miktarı belirli bir sayıya ulaştığında girişler yavaşlatılacak ya da tamamen durdurulacak.

Söz konusu eylemlere cevaben Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO), yerel yönetimleri sürdürülebilir politikalar üretmeye çağırırken, UNWTO Genel Sekreteri Taleb Rifai, yükselen turist karşıtlığına ilişkin olarak “bu çok ciddi bir durum ve bununla ciddi bir şekilde mücadele edilmeli” dedi.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.