Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İran ABD yaptırımlarına meydan okudu: Füze programına yatırım artırılıyor

İran parlamentosu, balistik füze programlarına ve Devrim Muhafızları’na harcanan ödeneklerin artırılmasını öngören yasa tasarısını onayladı. İkinci bir oylamadan sonra yürürlüğe girecek yasa tasarısı ile, füze programı ve Devrim Muhafızları’nın özel birimi Kudüs Gücü’nün dış ülkelerdeki operasyonları için 500 milyon dolardan fazla ödenek ayrılacak. Ayrıca bölgedeki ABD askerleri ve istihbarat görevlilerine de yaptırımlar uygulanacak.

_97315687_iranmissiles

Amerika’ya ölüm!”

Pazar günü yapılan oylamada 247 milletvekilinin 240’ı tasarıya onay verirken, 1 kişi çekimser kaldı.  İran İslami Şûra Meclisi Başkanı Ali Laricani oylamanın sonucunu açıkladıktan sonra bazı vekiller “Amerika’ya ölüm” diye bağırdı.

“Bu ilk adımımızdı”

Tasarının onaylanması sonrasında konuşan Ali Laricani, bu yasanın Washington’ın Ortadoğu’daki “terörist ve maceracı eylemlerine karşılık” olduğunu söyledi ve “Amerikalılar bilmeli ki bu bizim ilk adımımızdı” dedi.

ABD Temmuz ortasında İran’a, füze programı ve terör örgütlerine yardım ettiği gerekçesiyle yeni yaptırımlar getirmişti. İran yönetimi de bu yaptırımların 2015’teki nükleer anlaşmaya aykırı olduğunu açıklayarak buna karşılık vereceklerini duyurmuştu.

Geçen hafta yemin töreninde konuşan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD’nin anlaşmayı ihlal ettiğini söyleyerek Trump’ı, “siyasi intihar riskinde bulunduğu” konusunda uyarmıştı.

1596858_940x531

“Yasa anlaşmaya aykırı değil”

Yasa tasarısının oylanması sonrası açıklama yapan İran’ın nükleer baş müzakerecisi Abbas Aragci, bu tasarısının 2015’teki anlaşmayı ihlal etmediğini söyledi.

İran’ın 2015’te Birleşmiş Milletler’in Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi ve Almanya ile yaptığı nükleer anlaşma, İran’a uygulanan yaptırımların hafifletilmesini ve ülkenin nükleer programının denetlenmesini öngörüyordu. ABD Başkanı Donald Trump, seçim kampanyası sırasında bu anlaşmanın yürürlükten kaldırılacağı sözünü vermişti fakat bu konuda henüz kesin bir adım atılmadı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.