Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsrail Başbakanı Netanyahu: “Kürt devleti kurulmalı”

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun, geçen hafta ABD Kongresi’nin 33 Cumhuriyetçi üyesiyle yaptığı toplantıda Irak topraklarında bağımsız bir Kürt devleti kurulmasına taraftar olduğunu söylediği iddia edildi.

Söz konusu iddia İsrail’in önde gelen gazetelerinden The Jerusalem Post’ta Herb Keinon imzasıyla yayınlanan haberde yer aldı. Netanyahu’nun geçtiğimiz Perşembe günü yaptığı toplantıda yer alan bir kaynağa dayandırılan habere göre; Kürtler ve Kürt devleti gibi konulara nadiren değinmesiyle bilinen Netanyahu’nun, önceki tutumunun aksine bu kez Irak topraklarında kurulacak bir Kürt devletine “olumlu baktığını” söylediği ve Kürtler hakkında; “bizim değerlerimizi paylaşan, cesur ve Batı yanlısı insanlar” ifadelerini kullandığı belirtildi.

Netanyahu’nun; ABD’nin Irak’ın toprak bütünlüğünün korunması politikası ve olası bir Kürt devletinin Türkiye için kırımızı çizgi olması gibi sebeplerden dolayı, Kürt devleti gibi netameli bir konuyu bugüne kadar direkt olarak gündeme getirmek istemediği iddia edilen haberde, Netanyahu’nun konu hakkında sessizliğini üç yılın ardından bozmasının nedeni; İran’ın bölgede gücünün ve etkisinin her geçen gün gittikçe artması olarak gösterildi. Habere göre Netanyahu, en son 2014 yılında bir Kürt devleti konusunu açıkça dile getirmişti.

Haberde; İsrail İstihbarat Teşkilatı Mossad’ın şefi Yossi Cohen’in Pazar günü İsrail Hükümeti’ne İran konusunda bir brifing verdiği bilgisi yer alırken, Netanyahu’nun, Cohen’in brifingde anlattıklarını kamuoyuna; “IŞİD çekiliyor ve yerini İran alıyor, konu bu kadar basit” şeklinde özetlediği belirtildi. Brifingde Cohen’in ayrıca, İran’ın; Suriye, Irak, Yemen ve Lübnan’daki kendisine bağlı güçler sayesinde genişlemesinin, şu anda Ortadoğu’daki en önemli gelişme olduğu ve İran’la yapılan nükleer anlaşmasının “sadece İran’ın saldırganlığını arttırmaya yaradığı”nı söylediği dile getirildi.

The Jerusalem Post’taki habere göre; Benjamin Netanyahu, bir önceki hafta da 19 Demokrat Kongre üyesiyle bir toplantı gerçekleştirdi ve toplantıda “İran’ın Suriye’ye 20.000 Şii milis gönderdiğini söyledi. İsrail hükümet yetkililerine göre söz konusu her 12 milisten bir tanesi ise İran askeri.

Haberde ayrıca, İsrail Hükümeti’nin İran üzerine yaptığı toplantının, ABD Başkanı Donald Trump’ın İran hakkındaki açıklamalarından üç gün sonra yapılmasına dikkat çekildi. ABD Başkanı Trump, İran’la yapılan anlaşmanın “korkunç bir anlaşma” olduğunu bir kez daha tekrarlayıp, “İran’ın anlaşmaya uyacağını düşünmüyorum. Ancak zamanımız var, bekleyip göreceğiz. Eğer uymazlarsa, çok büyük şeyler olabilir” demişti.

The Jerusalem Post’ta yer alan habere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

http://www.jpost.com/Middle-East/Netanyahu-to-Congressmen-Kurds-should-have-a-state-502336?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.