Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’deki ırkçı eylemlerden sonra Trump sağ kolu Bannon’u feda mı ediyor?

Geçtiğimiz yaz ABD Başkanı Donald Trump’ın yakın çevresine dahil olduğundan beri adından sıkça söz ettiren, Beyaz Saray’ın baş stratejisti Steve Bannon’ın görevden alınacağı iddiası, özellikle Charlottesville’deki ırkçı olaylardan sonra ABD’de sıklıkla dile getirilmeye başlandı.

Trump’ın gündemini belirlemesiyle bilinen, Time dergisinin “Baş Manipülatör” ilan ettiği Bannon’ın, ABD’deki ırkçı ve aşırı sağ “alt-right” hareketiyle yakınlığı Trump’ın seçim kampanyasından beri konuşuluyor.

Alt-right hareketinin öne çıkan isimlerinden biri olan Steve Bannon, Trump’ın seçim kampanyasının başında olmasıyla da medyada adından sıklıkla söz ettirmişti. Trump’ın seçilmesinden sonra yeni ABD Başkanı’nın baş stratejisti ve baş danışmanı olarak tayin edilmesi de Bannon’ı ve alt-right hareketini yeniden gündeme taşımıştı.

Alt-right’çıların ve harekete yakınlık duyanların en çok okuduğu haber sitesi olan Breitbart News’in kurucularından olan Bannon, başkanlık seçimlerinden sonra Breitbart News haricinde verdiği ilk röportajda Bannon, ABD’nin Ortadoğu’da izlediği politikaların mimarlarından Dick Cheney ve Yıldız Savaşları serisinin meşhur kötü karakteri Darth Vader’a atıfta bulunarak “Karanlık iyidir: Dick Cheney, Darth Vader, Şeytan, işte güç bu” demişti. Böylesine keskin ve kışkırtıcı bir dile sahip olan Bannon, Trump’ın kampanyası boyunca kullandığı kutuplaştırıcı ve ayrıştırıcı dilin arkasındaki kişi olarak değerlendirilmişti.

Yakın zamandaki emareler, Beyaz Saray’da Bannon için ayrılan sürenin sonuna gelindiğini işaret ediyor. CBS kanalı, Bannon’ın haftasonuna kadar görevden alınabileceğini iddia ederken, New York Times gazetesi ABD’li medya patronu Rupert Murdoch’un Bannon’ın gitmesi gerektiğini bizzat Trump’a defalarca söylediğini yazdı.

Bannon sonrası Beyaz Saray’ın nasıl olacağı dahi konuşulmaya başlandı. Zira, Washington Post gazetesinde Adam Taylor imzasıyla bugün çıkan bir haber “Bannon sonrası Beyaz Saray dünyayla nasıl mücadele edecek?” başlığını taşıyor.

Geçtiğimiz Cumartesi günü ABD’nin Charlottesville kentinde yaşananlar ve bunun ardından ABD’de yükselen ırkçılığın ana gündem maddesi olması, alt-right hareketi ve beyaz milliyetçilerle yakın olduğu bilinen Bannon’ın da konumunun sorgulanmasına sebep oldu.

Yakın zamanda bir haftayı aşkın bir süre Trump’la görüşmeyen Bannon’un bir tür “sürgünde” olduğu kulislerde dilendirilirken, geçtiğimiz hafta Wall Street Journal’a verdiği bir mülakatta Bannon’a ilişkin bir soruya cevaben Trump “Ben kendi kendimin stratejistiyim, [Bannon] sadece benim için çalışan biri” demişti.

Bannon’ın, Trump’ın politikalarının arkasındaki bir tür “Gölge Başkan” olarak görülmesinin Beyaz Saray yönetimi içerisinde rahatsızlık yarattığı da bir süredir bilinen bir durum.

Son günlerde yaşananlarla Bannon’ın tekrar eleştiri oklarının hedefi haline gelmesi sonrasında Trump’a, dün akşamki tartışmalı basın toplantısında da Bannon ile ilgili sorular soruldu.  Trump ise basını suçlayarak cevap vermekle yetindi:

Baş stratejistiniz Stephen Bannon hakkında ne hissediyorsunuz? Kendisi bu olaydan sonra eleştirilerin hedefi oldu.

– Stephen Bannon ile bu konu hakkında hiç konuşmadım.

– Kendisine hala güveniyor musunuz?

– Bakın…Bannon’u severim, arkadaşımdır. Bannon seçim kampanyama çok geç katıldı. İyi bir adamdır. Irkçı değildir, bunu söyleyebilirim. Basın kendisine hiç adil davranmıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.