Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Almanya Başbakanı Merkel: “Türkiye ile Gümrük Birliği anlaşmasını sürdürmek için çabalamayacağız”

Almanya ile son dönemde gerilen ilişkilerle ilgili olarak Almanya Şansölyesi Angela Merkel de açıklamalarda bulundu. Merkel, “Bu noktada Türkiye ile Gümrük Birliği anlaşmasını sürdürmek için ek çaba göstermeyiz” dedi.

Türkiye ile Almanya arasında kriz devam ederken geçen ay Alman Ekonomi Bakanlığı Sözcüsü Katharina Dubel “Türkiye ile ilgili alınacak başka önlemler hala değerlendiriliyor” demişti. Sözcü Dubel açıklamasını şöyle sürdürmüştü: “AB ortaklarımız ile Türkiye’nin Gümrük Birliği anlaşmasını genişletmenin mevcut durumda anlamlı olup olmadığını tartışıyoruz.”

Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği ile Türkiye arasında 3 Ekim 2005’te başlatılan üyelik müzakerelerinin geçici olarak dondurulmasına ilişkin kararı geçen Kasım ayında 37 oya karşı, 479 oyla kabul etmişti. Kararda, Gümrük Birliği’nin güncellenmesinin Türkiye için önemli olduğu da not edilmiş ve bu doğrultudaki çalışmaların askıya alınmasının ülke için ciddi ekonomik sonuçlar doğuracağının altı çizilmişti.

Türkiye, Gümrük Birliği anlaşmasını güncellemek istiyor. Mevcut anlaşmada AB ülkelerinin yaptığı her serbest ticaret anlaşmasına Türkiye tek taraflı kapılarını açmış oluyor ve ucuz ithal mallar nedeniyle dış ticaret açığı artıyor. Türk sanayiciler, Gümrük Birliği’nin Türkiye ekonomisine katkısı olduğunu kabul etmekle birlikte, anlaşmadaki bazı maddeler nedeniyle oluşan haksız rekabeti gidermek için güncelleme talep ediyordu. Merkel’in açıklamaları bu anlamda Ankara için büyük önem arz ediyor.

Yaptığı açıklamada ABD ile Kuzey Kore arasındaki nükleer krize de değinen Merkel, “Kuzey Kore için barış dolu bir sonuç adına yapabileceğim ne varsa yapacağım” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.