Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

FARC’ın son silahlarını teslim etmesiyle Kolombiya’da 52 yıllık savaş sona erdi

Kolombiya ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasında 52 yıldır süren savaş, FARC’ın elindeki son silahları da teslim etmesiyle sona erdi.

FARC’ın son silahlarını taşıyan kamyonun Birleşmiş Milletler’in gözlem heyeti tarafından teslim alınmasıyla, örgüt ve Kolombiya devleti arasında 1964 yılından bu yana süren ve 260 binden fazla insanın hayatına mal olan savaş da resmen sona ermiş oldu. Son silahların yola çıkmasıyla ilgili düzenlenen törende konuşan Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos; “bugün savaşın son nefesini duyduk” derken, artık “bugüne kadar kalkınamamış bölgelerin de kalkınabileceği”nin altını çizdi. Barış ve silahların teslimi sürecinde arabuluculuk ve gözlem amacıyla kurulan Birleşmiş Milletler misyonunun şefi Jean Arnault ise “Kolombiya’yı yeni bir geleceğin beklediğini” söyledi.

Öte yandan Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre, FARC örgütü Eylül ayında resmen Kolombiya siyasetine girmeye hazırlanıyor. Örgüt 1 Eylül tarihinde başkent Bogota’da bir siyasi parti kuracak.

Kolombiya Devleti ve FARC örgütü ilk kez 2016 yılında Küba’da bir anlaşma imzalamış, söz konusu anlaşma aynı yıl 2 Ekim tarihinde Kolombiya’da referanduma sunulmuş ancak çok az bir farkla reddedilmişti. İki ay sonra iki taraf arasında bir anlaşma daha imzalanmış ve anlaşma bu kez yalnızca Kolombiya Parlamentosu’nun onayına sunulmuş ve kabul edilmişti. Anlaşmanın şartları arasında FARC’ın tamamen silahsızlanması ve yoluna bir siyasi parti olarak devam etmesi bulunuyordu. Anlaşmanın imzalanmasının ardından Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos Nobel Barış Ödülü’ne layık görülürken, FARC da 2017 yılının Mart ayından itibaren silahları teslim etmeye başlamıştı.

FARC ile Kolombiya Devleti arasındaki çatışmalar neticesinde hayatını kaybedenlerin yanında yedi milyona yakın kişi de yerinden edilmişti. 60 bin kişi ise halen kayıp.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.