Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump’tan olaylı basın toplantısı: Gazetecilerin soruları dengesini bozdu, ırkçılara arka çıktı

ABD Başkanı Donald Trump, dün gece yine çok konuşulacak bir basın toplantısı verdi. ABD’nin Charlottesville kentinde bir kişinin hayatını kaybetmesi ve 19 kişinin yaralanması ile sonuçlanan olaylarla ilgili olarak gazetecilerin sorularını yanıtlayan Trump, Cumartesi günü yaptığı açıklamada nefret, bağnazlık ve şiddeti kınarken bunu yapanların “beyaz ırkçılar” değil “pek çok taraf” olduğunu söylemesine yönelik yoğun eleştirilere rağmen, ırkçı ve ırkçılık karşıtı grupların karşıya geldiği olaylarda her iki tarafın da “suçlu olduğunu” söyledi.

ABD’nin Virginia eyaletindeki Charlottesville kentinde düzenlenen eylemlerle ilgili soruları New York’taki Trump Tower’da yanıtlayan Trump, “İki taraf da birbirine sopalarla geldi, izlemesi çok korkunç bir durumdu” diyerek solcuların da diğer gruba “şiddetle yaklaştığını” dile getirdi.

Bir gazetecinin söz konusu olayı “terörizm” olarak nitelendirip nitelendirmediğini sorması üzerine Trump, ırkçılık karşıtı grubun üzerine araba sürdüğü için bir kişinin hayatını kaybetmesine yol açan sürücünün “katil” olduğunu söyledi.

Olayların ardından ırkçı eylemcileri kınayan açıklamasını geç yapmasına ilişkin eleştirilerin sorulması üzerine ABD medyasını “yalan haberler” üretmekle ve “olayların sebebini yeterince öğrenmeden haber yapmakla” suçlayan Trump, “ben sizin gibi değilim, bütün ayrıntılarını öğrenmeden yorum yapmam” dedi. Trump’ın vurguladığı bir diğer nokta da Charlottesville’deki olaylarla ilgili henüz gün yüzüne çıkmamış gerçekler olduğuydu. Öte yandan Trump, iki tarafta da “iyi insanlar” olduğunu belirtti.

Aynı zamanda ırkçılığın kendisi göreve geldiğinden beri iyileştiğini söyleyen Trump, daha çok iş alanı yaratıldıkça ırkçılığın azalacağını öne sürdü.

Amerikan İç Savaşı’nın önemli isimlerinden, ayrılıkçı Konfederasyon ordusu komutanı Robert E. Lee’nin heykelinin kaldırılması planı ile ateşlenen olaylar hakkında Trump, ABD’nin ilk başkanı George Washington’a atıfla, “Köle sahibi olduğu için George Washington’ın bütün heykellerini kaldıralım mı? Eyleme katılanların hepsi neo-Nazi değildi, kimisi sadece heykelin kaldırılmasından şikayetçiydi” dedi.

Konuşmanın dikkat çeken bir diğer noktası ise Trump’ın ırkçı, beyaz milliyetçisi, aşırı-sağ gruplar için kullanılan “alt-right” ifadesine atıfla, ırkçılara karşı çıkan solcuları “alt-left” olarak nitelendirmesi oldu.

kkk
(İngiliz Guardian gazetesinin ünlü çizeri Ben Jennings’in Charlottesville olaylarından sonra çizdiği karikatür, Beyaz Saray’ı siyah karşıtı, ırkçı örgüt Ku Klux Klan olarak resmediyor)

Trump’ın basın toplantısında söylediği çok konuşulan sözler şöyle:

– Nazileri kınamak için neden o kadar uzun zaman beklediniz?

– Uzun zaman beklemedim.

– İki gün beklediniz…

– Ben pek çok politikacı gibi gerçekleri öğrenmeden hızlı bir açıklama yapmak istemedim. İşin doğrusunu öğrenmek için biraz beklemek gerekiyor.

– Size göre Charlottesville’deki bir terör saldırısı mıydı?

– Olayın yaşandığı Cuma günü ne dediğimi hatırlayın. Bu nefret, şiddet ve bağnazlık gösterisini en şiddetli şekilde kınadığımızı söyledim. Bunun Amerika’da yeri yoktur.

– Ama ‘bütün taraflar’ dediniz…

– Affedersiniz ama ben bir açıklama yaptığımda doğruları söylemek isterim. Ben açıklamayı yaparken olayın pek çok boyutu daha yaşanmamıştı. Açıkçası medya “sahte” olmasaydı, dürüst olsaydı; benim söylediklerimin ne kadar iyi şeyler olduğunu söylerdi.

– Neden Naziler bu açıklamaları beğeniyor?

– Beğenmiyorlar, beğenmiyorlar.

– Naziler oradaydı. Ku Klux Klan lideri David Duke oradaydı.

– David Duke’un orada olduğundan haberim yoktu. Ben tüm detaylara hakim olmadan açıklama yapmayı tercih etmiyorum. Açıkçası henüz kimse olayın tüm gerçekliğini bilmiyor.

– Sizce bu bir terör saldırısı mıydı?

– O arabayı kullanan kişinin hem kendisi, hem ailesi, hem de ülke için utanç kaynağı olduğunu düşünüyorum. Siz buna terörizm diyebilirsiniz. Cinayet diyebilirsiniz. İstediğinizi diyebilirsiniz. Ben de buna en hızlı şekilde mahkeme kararına varma çabası derim. Çünkü soru şu; bu bir cinayet miydi, terör müydü? Bunlar hep hukuki anlambilime giriyor. Arabanın şoförü katildir. Yaptığı korkunç ve mazareti olmayan bir şey.

– Baş stratejistiniz Stephen Bannon hakkında ne hissediyorsunuz? Kendisi bu olaydan sonra eleştirilerin hedefi oldu.

– Stephen Bannon ile bu konu hakkında hiç konuşmadım.

– Kendisine hala güveniyor musunuz?

– Bakın…Bannon’u severim, arkadaşımdır. Bannon seçim kampanyama çok geç katıldı. İyi bir adamdır. Irkçı değildir, bunu söyleyebilirim. Basın kendisine hiç adil davranmıyor.

– Beyaz ırkçılarla o gün onları protesto eden alternatif solcuları bir mi tutuyorsunuz?

– Olayı çok yakından izledim, sizin izlediğinizden çok daha yakından. Bir tarafta kötü bir grup var, öbür taraftakiler de şiddet yanlısı. Kimse söylemek istemiyor ama ben söyleyeceğim. Öbür grup da izinsiz bir şekilde zorbalıkla geliyor.

– Alternatif sol olarak tanımladığınız gruplar sizce Naziler kadar kötü mü?

– Kusura bakmayın ama ben Neo-Nazileri kınadım. Pek çok farklı grubu kınadım. Ama o insanların hepsi neo-Nazi değildi. O insanların hepsi beyaz ırkçılar da değildi. O insanlar Robert E. Lee’nin heykelinin indirilmesini protesto etmek için oradaydı. Bakın bu hafta Robert E. Lee, sonra Stonewall Jackson’ınkinin indirileceğini anlıyorum. Sonraki hafta da sıra Thomas Jefferson’a mı gelecek? Bu iş nerede bitecek?

– Sayın Başkan alternatif sol olarak tanımladığınız gruplar ile beyaz ırkçıları aynı ahlaki kategoriye mi koyuyorsunuz?

– Ben kimseyi ahlaki bir kategoriye koymuyorum. Bir yanda bir grup vardı, diğer tarafta öteki grup. Birbirlerine sopalarla saldırdılar. Bu çok korkunç ve yanlıştı. Seyretmesi de korkunçtu. Ancak olayın bir de öbür tarafı var. Onlara isterseniz sol deyin….diğer gruba saldırmaya geliyorlar. İstediğinizi söyleyin ama durum budur.

– İki tarafta da şiddet ve nefret olduğunu söylediniz.

– Evet iki tarafın da kabahati var. Bundan hiç şüphem yok. Sizin de aslında bundan şüpheniz yok. Doğru habercilik yapsaydınız bunu söylerdiniz.

Trump’a danışmanlık yapan Amerikan Sanayi Konseyi’nden yeni istifalar

ABD’nin en büyük sendikalar birliğinin iki yöneticisi, Trump’ın Danışmanlar Konseyi’nden ayrıldıklarını açıkladı. Ülkede hafta sonunda yaşanan şiddet olaylarının ardından konseyden istifa eden iş dünyası temsilcilerinin sayısı böylece 6’ya çıktı.

ABD İşçi Sendikaları Federasyonu ve Endüstriyel Örgütler Kongresinin (AFL-CIO) Başkanı Richard Trumka ve Müdür Vekili Thea Lee, Trump’ın iş dünyasıyla fikir alışverişi yapabilmek için kurduğu Amerikan Sanayi Konseyi’nden ayrıldıklarını duyurdu.

Lee ve kendi adına yaptığı yazılı açıklamada, Trump’ı ırkçı terörizme tahammül etmekle itham eden Trumka, şu ifadeleri kullandı:

“Bağnazlığı ve terörizmi tolere eden bir başkanın konseyinde oturamayız. Başkan Trump’ın bugünkü konuşması, KKK (Ku Klux Klan) ve Neo-Naziler hakkında dün zorla yaptığı açıklamaları tersine çevirdi. Bu ırkçı grupların meşruiyetine karşı çıkan ABD’li işçiler adına konseyden çekilmek zorundayız.”

ABD genelindeki 55 sendikanın çatı kuruluşu olan AFL-CIO’nun iki yetkilisiyle Amerika Sanayi Konseyi’nden son 48 saat içinde ayrılan iş dünyası temsilcilerinin sayısı 6’ya yükseldi.

Öte yandan ABD’nin en büyük perakande zincirlerinden Wal-mart’ın CEO’su Doug McMillon ise, Trump’ın basın toplantısı sonrasında yazılı bir açıklamda bulundu. McMillon açıklamasında, Trump’ın beyaz ırkçıların korkunç eylemlerini açık şekilde kınamayarak, ülkeyi biraraya getirecek önemli bir fırsatı kaçırdığını söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.