Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’de ırkçılık tartışması büyüyor: CEO’lar peşpeşe istifa edince Trump danışma kurulunu lağvetti

ABD’nin Charlottesville kentinde geçtiğimiz haftasonu bir kişinin hayatını kaybetmesi ve 19 kişinin yaralanması ile sonuçlanan ırkçı eylemlerin yankıları sürüyor.

Beyaz Saray’ın resmi olmayan danışmanlık kurullarında yer alan ünlü CEO’ların, ABD Başkanı Trump’ın Charlottesville’de yaşanan gösterilerle ilgili açıklamaları sonrası peşpeşe kurullardan ayrılmaya başlaması üzerine, Trump, bu kurulları kapattığını açıkladı.

economist
(İngiliz The Economist dergisinin bu haftaki kapağında Trump’a Ku Klux Klan göndermesi yapılıyor)

Amerikalı teknoloji devi Intel’in CEO’su Brian Krzanich, spor ürünleri şirketi Under Armour’ın kurucusu ve CEO’su Kevin Plank ve ilaç şirketi Merck’in CEO’su Kenneth C. Frazier, ABD İşçi Sendikaları Federasyonu ve Endüstriyel Örgütler Kongresinin (AFL-CIO) Başkanı Richard Trumka ve Müdür Vekili Thea Lee, yaptıkları açıklamalarla, Amerikan Sanayi Konseyi’nden istifa etmişti.

Trump’ın Strateji ve Politika Forumu’nun Amerikan televizyonu CNBC’ye konuşan bir üyesi, bu foruma üye olan CEO’ların Trump’ın son açıklamaları üzerine dağılma kararı aldığını söylemişti.

Bu haberin ortaya çıkmasının ardından Trump bir tweet atarak, “Sanayi Konseyi ile Strateji ve Politika Forumu’ndaki iş insanlarının üzerine baskı kurmak yerine ikisine de son veriyorum. Hepinize teşekkürler” dedi.

Bu konseyde yer alan isimlerden bazıları BlackRock CEO’su Laurence D. Fin, IBM’in CEO’su Ginni Rometty ve Boston Consulting Group’un CEO’su Rich Lesse’ydi. Aynı zamanda General Motors, JPMorgan Chase, Wal-Mart Stores, Boeing, Pepsi şirketlerinin CEO’ları da danışmanlık kurulunda görev alıyordu.

UBER’in eski CEO’su Travis Kalanick, çoğunluğu Müslüman olan bazı ülkelere getirilen seyahat yasağının ardından, Tesla’nın CEO’su Elon Musk ve Disney’in CEO’su Bob Iger ise ABD’nin Paris iklim anlaşmasından çekilmesi üzerine kuruldan ayrılmışlardı.

Sanayi Konseyi’ndeki 11 CEO ise Trump’ın ırkçılık yanlısı gruplara karşı söylemini hafif buldukları gerekçesiyle danışmanlık görevlerinden ayrıldıklarını açıklamıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.