Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Barselona saldırısı sonrası “kedi dayanışması”

Polisin dün Barselona’da yaşanan terör saldırısına dair fotoğraf paylaşılmaması talebi üzerine, sosyal medyada Barselona’ya kedi fotoğraflarıyla destek verildi.

İspanya’nın Katalonya özerk bölgesinin başkenti Barselona’da dün akşam bir terör saldırısı yaşandı. Saat 17:00 sıralarında, şehrin turistik ve en işlek caddesi olan La Rambla’da bir minibüs yayaların arasına daldı. 13 kişinin hayatını kaybettiği saldırıda, 100’den fazla kişi yaralandı. Saldırıyı IŞİD üstlendi. Amaq haber ajansından saldırıyı üstlendiğini duyuran örgüt, bu saldırının “örgütü hedef alan koalisyon hava saldırılarına cevap” olduğunu belirtti.

Madrid Büyükelçiliği’nden alınan bilgiye göre, yaralananlar arasında bir Türkiye vatandaşı da var. Katalan yönetimi, şehirde 3 günlük yas ilan etti.

https://twitter.com/fernavillalain/status/898229007744978945

“Kedi dayanışması”

Saldırının ardından İspanyol polisi, insanlardan olay yeriyle ilgili görüntü paylaşmamalarını istedi. Bunun üzerine Twitter kullanıcıları, Barselona etiketiyle kedi fotoğrafları ve videoları paylaşarak Barselona’ya destek verdi. Hem kurbanlara saygı göstermek ve istismara engel olmak, hem de polisin işini kolaylaştırmak için dezenformasyonu önlemek amacıyla bu yolu seçen Twitter kullanıcıları, Belçika’yı örnek aldı. İki yıl önce Brüksel’de yapılan bir terör operasyonu ve güvenlik önlemleriyle ile ilgili  kedi fotoğrafları paylaşılmıştı.

İkinci saldırıda beş saldırgan öldürüldü

Barselona’daki saldırıdan saatler sonra Katalonya’da ikinci bir saldırı girişimi daha oldu. Barselona’nın 120 kilometre güneyindeki sahil kasabası Cambrils’te, Barselona’dakine benzer bir saldırı gerçekleştirmeye çalışan beş kişi, içinde bulundukları aracı insanların üzerine sürerek, 1’i polis 6 kişiyi yaraladı. Çıkan çatışmada beş saldırgan da öldürüldü. Saldırganların üzerinde bulunan ve intihar bombası yeleği gibi görünen kıyafetlerin sahte olduğu anlaşıldı.  Katalan yönetimi, iki saldırıda hayatını kaybeden ve yaralanan kişilerin 34 farklı milletten olduğunu duyurdu.

18 yaşındaki zanlı: “Dünyanın hakimi olsam kafirleri öldürürdüm”

Barselona’daki saldırının baş şüphelisi bugün belli oldu. Saldırıda kullanılan kiralık minibüsten, Fas kökenli İspanya vatandaşı İdris Ukabir’in pasaportu bulundu. Dün gözaltına alınan İdris Ukabir, pasaportunun kayıp olduğunu ve kardeşi tarafından çalındığından şüphelendiğini söyledi. İdris Ukabir’in kendisine çok benzeyen, Barselona’da yaşayan 18 yaşındaki kardeşi Musa Ukabir, saldırıyla ilgili baş şüpheli olarak aranıyor. Polis Musa Ukabir’in abisinin kimliğiyle minibüsü kiralandığından şüpheleniyor. İspanyol medyasında yer alan haberlere göre, Musa Ukabir bir sosyal medya platformunda kendisine sorulan “Dünyanın hakimi olsan ilk gününde ne yapardın?” sorusuna “Kafirleri öldürür ve sadece dinini yaşayan Müslümanların yaşamasına izin verirdim” cevabını vermiş; yaşamayı asla düşünmeyeceği ülkenin ise Vatikan olduğunu söylemiş.

barcelona-saldirisinin-bas-suphelisi-belli-oldu-9705168 (1)

Polis ayrıca, Katalonya’nın güneyindeki Alcanar kentinde iki gün önce yaşanan bir patlamayla bu saldırı arasında da bağlantı kurulduğunu açıkladı. Alcanar’da iki gün önce bir evde yaşanan patlamada bir kişi hayatını kaybetmiş, patlamanın gaz kaçağı nedeniyle olduğu açıklanmıştı.

Saldırıya tepki yağdı

Birçok ülke tarafından kınanan saldırı sonrası dayanışma mesajları verildi. ABD Başkanı Donald Trump, “ABD, İspanya’nın Barcelona kentindeki terör saldırısını kınıyor ve yardım için ne gerekliyse yapacak. Sağlam ve güçlü olun, sizi seviyoruz” diye tweet attı.  Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de İspanya Kralı 6. Felipe’ye bir taziye mesajı gönderdi ve “sivillere yönelik bu acımasız ve kinik saldırıyı kararlı şekilde kınıyoruz” dedi. Alman hükümeti sözcüsü Steffen Seibert, İspanya’nın yasını paylaştıklarını ve yanlarında olduklarını açıkladı. Avrupa Parlamentosu’ndan ve NATO’dan da İspanya’da kınama ve dayanışma mesajları gönderildi. Türk Dışişleri Bakanlığı’ndan kınama mesajı yayınlanan saldırıya ilişkin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da İspanya Kralı’na taziye mesajlarını iletti.

59968458c03c0e3a4c0ea550

 

Araçlı saldırılar yeni değil

Barselona’daki saldırı, geçtiğimiz yıllarda Avrupa’da bu şekilde yapılan saldırıların en az altıncısı oldu. IŞİD üyeleri veya sempatizanları tarafından son yıllarda kullanılan bu araçlı saldırı yönteminin ucuz olduğu, herhangi bir hazırlık gerektirmediği ve tek seferde çok fazla kişiye zarar verme imkanı sağladığı için tercih edildiği düşünülüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.