Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erdoğan’ın sözlerine Alman Dışişleri Bakanı’ndan yanıt: “Egemenliğimize karşı görülmemiş bir müdahale”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün Cuma namazı çıkışında, Almanya’da yaşayan Türkiye kökenlilere yönelik “Türk düşmanı partilere oy vermeyin çağrısına Almanya’dan yanıt gecikmedi. Gabriel; “ülkemizin egemenliğine daha önce eşi benzeri görülmemiş bir müdahale” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün Cuma namazı çıkışında çeşitli açıklamalarda bulunmuştu. Erdoğan, Almanya’yla yaşanan kriz konusunda şunları söylemişti:

“Bir vize konusu olmuştur, Avrupa Birliği sözünde durmamıştır. Aynı şekilde mültecilerle ilgili Türkiye’ye ödeme vaadinde bulundukları biliyorsunuz bir rakam olmuştur ki bu bizim bütçemize girecek bir para olmamıştır. 3 artı 3 milyar avro gibi bir söz vermişlerdir. Bu parayı vermedikleri gibi şu ana kadar arazide kullanan rakam 825 milyon avrodur. Bizim ise harcamış olduğumuz rakam, 30 milyar avroyu aşmıştır. Avrupa Birliği bu noktada vaadinde durdu mu? Durmadı. Şu anda Almanya neyi konuşuyor? Almanya şu anda işte 25-30 gün sonra yapılacak olan seçim için adeta SPD ve Hristiyan Demokratlar olarak ‘Türkiye’yi ne kadar hırpalarsak o kadar içeride fazla oy alırız.’ havasına düşmüşlerdir. Ben de Almanya’daki bütün soydaşlarıma diyorum ki, sakın bir yanlışa düşüp de bunları desteklemeyin. Ne Hristiyan Demokratları ne SPD’yi ne Yeşilleri… Bunların hepsi Türkiye düşmanıdır. Orada şu anda Türkiye’ye karşı düşmanlık yapmayan siyasi partilere gerekli desteği verin. Birinci parti, ikinci parti olmaları önemli değil, onlara verin. Çünkü bu bir yerde artık Almanya’da yaşayan tüm vatandaşlarımın bir onur mücadelesidir. O soylu mücadeleyi demokratik haklarını kullanmak suretiyle vermelerini tavsiye ediyorum [..] Orada asıl bu işi değiştirecek olan bir defa 1 milyona yakın oy kullanacak olan Türk seçmen var. Ben Türk seçmenlerimize özellikle Türkiye’ye bu denli saldıran, bu denli saygısızlık yapan bu siyasi partilere karşı sandıkta oylarını kullanırken gerekli dersi vermeleri gerekir diye düşünüyorum”.

Erdoğan’ın bu sözlerine ise Almanya’nın cevabı gecikmedi. Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel;  “ülkemizin egemenliğine daha önce eşi benzeri görülmemiş bir müdahale” ifadesini kullanırken; “bu müdahale Erdoğan’ın Almanya halkını birbirine karşı kışkırtmak istediğini gösteriyor. Almanya’daki herkesi buna karşı koymaya çağırıyorum” dedi.

Öte yandan Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre Alman Sosyal Demokrat Partisi Genel Başkanı ve önümüzdeki seçimler için Başbakan adayı Martin Schulz da Erdoğan’a tepki gösterdi. Schulz;  “Erdoğan ölçüyü iyice kaçırdı. Özgür ve demokratik Türkiye için savaşanlara daha çok destek olacağız” ifadelerini kullandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.