Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İnternet devlerinden ırkçılığa geçit yok

Washington Post’da yer alan habere göre, Silikon Vadisi, nefret gruplarının online olarak para aktarımlarını kısacak, onları arama motorlarından kaldıracak ve bazı sitelere kayıt olmalarını tamamen engelleyecek. Bu yeni durum ise sadece bireysel bir sansürden ibaret değil. Google, GoDaddy ve Paypal gibi şirketler “alt-right” adı verilen aşırı sağcı grupların büyük kitlelere ulaşmalarını engellemeyi hedefliyor.

Sağcı teknoloji uzmanları ise bu sansüre karşılık kendi hareketlerine hitap eden dijital servisler geliştiriyorlar. Bunlardan biri olan Gab.ai, özgür bir konuşma ağı olarak Silikon Vadisi’nde dışlanan mühendisler tarafından Ağustos 2016’da kuruldu. Gab.ai’nin sözcüsü Utsav Sanduja, muhafazakârlar tarafından yönetilen başka bir internet türü olacağının haberini verdi.

Etkin bir beyaz milliyetçisi olan Richard Spencer ise diğer yayın organları gibi sosyal ağların da düzenlenmesi gerektiğini savunuyor. Spencer, “Ben herkesin Google ve Twitter gibi mecralarda hesabının olması gerektiğine ve internette doğru bir araştırma hakkına sahip olduğuna inanıyorum. Bazı şeyleri, özel şirketleri aşan birer kamu hizmeti olarak algılamalıyız” diyor.

First Amendment isimli hak ve özgürlükler için çalışan sivil toplum kuruluşunun uzmanları, nefret söyleminin şirketler tarafından yasaklanması anayasal bir hak olabileceğini düşünüyorlar. Ama uzmanlara göre şirketleri böyle bir yola itmek dezavantajlı bir durum oluşturabilir. Çünkü uzmanlar Silikon Vadisi’ndeki şirketlerin bunu yönetmek için yeterince tecrübeli olmadıklarını düşünüyorlar.

Fakat bu platformlar çok büyük. Facebook’un kullanıcı sayısı dünya nüfusunun üçte biri, GoDaddy ise 71 milyon web sitesine ev sahipliği yapıyor. Yani bu politikayı tamamen hayata geçirmek imkânsız olabilir.

Yine de şirketler bu politikalarını uygulamaya devam ediyorlar. Örneğin Facebook çarşamba günü bir beyaz milliyetçisi olan Cristopher Cantwell’in sayfasını kapattığını açıkladı. Twitter da aynı şekilde Nazi sempatizanı bir hesabı kapattı. Pazartesi günü ise GoDaddy, önde gelen Neo-Nazi sitesi Daily Stormer’ı, kurucusunun Charlottesville’de ırkçılık karşıtı kadın göstericinin öldürülmesini kutlamasından sonra listeden çıkardı. Google da siteyi erişime kapattı. Paypal ise Richard Spencer’ın Ulusal Politika Enstitüsü’nü, Müslümanları öldürmek için silah aksesuarları satan iki şirketi ve Charlottesville yürüyüşünü organize eden beyaz milliyetçi blog yazarı Jason Kessler’le ilişkili tüm hesapları da içeren en az 34 organizasyonun kaldırılmasına karar verdi. Diğer bir ödeme işlemcisi Patreon ise alt-right hesapları iptal etti.

Amerikan Sivil Özgürlük Birliği’nin Konuşma, Gizlilik ve Teknoloji Projesi’nin kıdemli avukatı Lee Rowland ise “Birbirimizi duymak için internete güveniyoruz. Nefret söylemi ile ilgili platformların kaldırılmasını talep ederken çok düşünceli olmalıyız çünkü bu beyaz üstünlüğüne karşı çıkmak için elimizde bulunan kanıtları zayıflatabilir” diyerek bu sansürden duyduğu kaygıyı dile getiriyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.