Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’deki Iowa Üniversitesi “İslam Psikolojisi” dersi açıyor

Hazırlayan: Nermin Kesen

ABD’deki Iowa Üniversitesi bu sonbahar dönemiyle birlikte “İslam Psikolojisi” dersi açıyor. Sadece eyalet veya ülke çapında değil online eğitim yoluyla dünya çapında katılım sağlanacak dersin üç dönem sürmesi ve katılanlara sertifika verilmesi planlanıyor.

Dersin kapsamında psikoloji ve din arasındaki geçmiş ve güncel bağlara yer verilirken İslam dünyasında psikoloji ve psikolojiyle bağlantılı fikirlerin ne şekilde karşılık bulduğu incelenecek. Öğrencilerin ana başlıklarla kalmayıp, dindar Müslümanların hayatlarına yakından bakarak klişelerden sıyrılıp, din ve psikoloji arasında daha geniş bağlantılar kurması amaçlanıyor.

UI Dini Araştırmalar Bölümü başkanı Diana Fritz Cates’e göre öğrencilerin derse gösterdiği ilgi oldukça yoğun: “İslam hakkında bilgi sahibi olmadan bugün özellikle Ortadoğu’da olup bitenleri anlayamayacaklarını biliyorlar. Ancak çoğunluk dine bir araştırmanın ya da eğitimin konusu olarak nasıl yaklaşacağını bilmiyor. Sadece nasıl inandıklarına ya da inanmadıklarına dair fikirleri var. O yüzden dinin bütün hallerine eşitlikçi ve açık fikirli bakış açısının gerçekten önemli olduğunu düşünüyorum.”

Dersin sorumlularından Profesör Carrie York Al-Karam, müfredat kapsamında İslam’da ruhun yeri, tedavi edici yaklaşımlar, ana akım psikoloji ile İslam psikolojisi arasındaki farklar gibi konuların da ele alınacağını söylüyor. İslam psikolojisi dersi, benzer şekilde sağlık ve tedavi konulu diğer derslerle ilişkiler kurularak yürütülecek.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.