Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump Afganistan stratejisini açıkladı: “Kazanmak için savaşacağız”

ABD Başkanı Donald Trump, Virginia’daki Fort Myer askeri üssünde yaptığı konuşmada, ülkesinin 16 yıldır savaşta bulunduğu Afganistan ile ilgili yeni savaş stratejisini açıkladı.

Afganistan’dan hızlı bir şekilde çekilmenin ABD için “öngörülebilir ve kabul edilemez” sonuçlar doğurabileceği değerlendirmesinde bulunan Başkan Trump, “Kazanmak için savaşacağız” ve “nihayetinde kazanacağız” vurgusunda bulundu.

Trump ”Bundan böyle, zaferin net bir tanımı olacak: Düşmanlarımıza saldırmak, IŞİD’i yok etmek, El Kaide’yi ezmek, Taliban’ın ülkeyi teslim almasını önlemek ve Amerikalılara yönelik terör saldırılarını daha ortaya çıkmadan durdurmak” şeklinde konuştu.

Birlik sayısı ve planlanan askeri faaliyetler konusunda bilgi vermeyen ABD Başkanı, bundan sonraki stratejilerini sahadaki koşulların şekillendireceğini kaydetti.

Trump ayrıca, ABD’nin askeri gücünün artık uzak topraklarda demokrasi inşası ya da diğer ülkelerin yeniden şekillendirilmesi için kullanılmayacağının da altını çizdi.

Trump, Afganistan hükümetine yönelik olarak ise “Desteğimiz sınırsız değil; gerçek reformlar, ilerleme ve sonuçlar görmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Konuşmasında diğer bölge ülkelerine de seslenen ABD Başkanı, Hindistan’ı, Afganistan konusunda verilen çabalara daha fazla katkı vermeye çağırırken, Pakistan’ı ise bundan böyle terörist barındırmaması konusunda sert bir tonla uyardı.

İlk eğiliminin Afganistan’dan çekilme yönünde olduğunu da hatırlatan Trump, Başkan seçildikten sonraki değerlendirmelerinde, “Afganistan’dan hızlı bir şekilde çekilmenin teröristlerin hemen doldurabileceği bir boşluk yaratabileceği ve bölgede karşılaşılan güvenlik tehditlerinin çok büyük olduğu” sonucuna vardığını ifade etti.

ABD’nin 16 yıldır savaşta bulunduğu Afganistan’da yaklaşık 8400 askeri bulunuyor.

Trump’ın açıklamlarına tepkiler

 ABD Başkanı Trump’ın, ülkesinin “yeni Afganistan stratejisini” duyurduğu konuşma sonrasında, bir yazılı açıklama yayınlayan Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani, Trump’ın konuşmasını “minnetle” karşıladığını ifade etti. Öte yandan, Trump’ın açıklamalarını kınayan Taliban ise, örgütün ülkedeki mücadeleye devam edeceğini duyurdu.

Trump’ın Pakistan’a yönelik suçlamalarına cevap veren Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hua Cunying ise yaptığı açıklamada, Pakistan’ın terörle mücadelede ön saflarda bulunduğunu ve mücadeleye önemli katkılar yaptığını kaydetti.

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.