Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türk firmaları yatırımlarını dışarıya kaydırıyor

Bloomberg’in haberine göre, Türk firmalar yüzlerini küresel piyasaya çevrilmiş durumda. Bunun siyasi ve ekonomik pek çok nedeni var. Bunlardan biri 15 Temmuz 2016’da yaşanan darbe girişimi. Darbe girişiminden sonra şirketlerin kazançlarını çeşitlendirmek için yurtdışındaki iş fırsatlarını takip ettikleri sık sık basına yansıdı. Darbe girişiminden sonraki dönemde muhalefet partisi üyelerinin ve insan hakları savunucularının tutuklanması, ülkenin en büyük ticaret ortağı Almanya ile ilişkilerin bozulması ilk akla gelen nedenler. Bir diğer neden ise ekonominin eski performansından uzak olması. Gayri safi yurt içi hasıla 2016 yılında yüzde 2.9 oranında arttı ve bu oran 2009 yılındaki krizden bu yana en düşük rakam oldu. Yurtdışına açılma sürecinin en önemli nedenlerinden birisi de Türk lirasının dolar karşısında bir yılda yüzde 17 düşüşle değer kaybetmesi.

Bu ve benzeri nedenlerden dolayı Yıldırım Holding A.Ş., Yıldız Holding A.Ş., Arçelik A.Ş., Doğuş Holding A.Ş. gibi pek çok firma yatırımları içindeki yurt dışı payını artırmaya başladı.

Bain & Co. ile Türkiye DEİK Yurtdışı Yatırımlar İş Konseyi’nin ortak raporuna göre, Türk Firmalar 2016 yılına kadar 10 senelik bir sürede yurtdışında 36 milyar dolar yatırım yaptı. Bain & Co.‘nun Türkiye ortaklarından Volkan Kara’ya göre, bu yatırımlar 2023 yılına kadar 64 milyar doları bulabilir. Volkan Kara, “Gelişmiş ülkelere, özellikle ABD’ye ve Avrupa’ya ciddi bir yatırım akışı var” dedi.

byildd2
(Robert Yüksel Yıldırım)

Murat Ülker, Yıldız Holding A.Ş.’nin yurtdışındaki girişimler için 2016 yılına kadar 15 milyar lira harcadığını söyleyerek Orta Doğu, Kuzey Amerika, Asya ve Afrika’nın büyüme için “önemli fırsatlar” olduğunu söyledi. Yıldız Holding, 2014 yılında Birleşik Krallık Bisküvi İşletmeleri A.Ş.’yi 3.1 milyar dolara satın alarak en büyük yurtdışı yatırımını yapmıştı.

Birçok şirket üretim için hammadde temin etmek amacıyla yatırım yapıyor. Örneğin, Gübre Fabrikaları TAS, İran’a yatırım yaparken, Pakistan ve İsrail’de fabrikaları bulunan Zorlu Enerji, İran’a önemli miktarda yatırım yapmayı planladığını açıkladı.

Arçelik A.Ş. geçtiğimiz yıl Pakistan’daki Dawlance Grubu’nu 243 milyon dolara satın almasından sonra gelecek sene için Hindistan’da buzdolabı ve diğer ev eşyalarını yapmak için Tata Grup ile 100 milyon dolarlık bir yatırım yapmayı planlıyor.

Yıldırım Holding A.Ş.’den Robert Yüksel Yıldırım, geçtiğimiz sene Ekvador’da 750 milyon dolara bir liman satın aldı. Şimdi de ABD deniz terminal operatörü Ports America Holdings Şirketi’ne teklif vermeyi ve Çinli yatırımcılarla birlikte Kolombiya’da bir kömür madenine yatırım yapmayı planlıyor. “Yurtdışındaki fırsatlar Türkiye’dekilerden daha iyi ve daha ucuz ve yabancı bürokrasi Türk bürokrasisinden daha kolay.” diyen Yıldırım, “Türkiye’de bizi daha güçlü yapacak ve küresel anlamda pozisyonumuzu arttıracak fırsatlar görmüyoruz” dedi.

Robert Yüksel Yıldırım Kimdir?

1961 yılında Sivas’ta dünyaya gelen Yıldırım, İTÜ Makine Mühendisliği’nden mezun olduktan sonra eğitimine devam etmek için ABD’ye gitti. Yıldırım, Türkiye’ye döndüğünde kömür sorununu çözmek için Rusya’dan kömür getirerek işe başladığı enerji sektöründen başka madencilik, liman ve gayrimenkul gibi alanlarda da faaliyet gösteren Yıldırım Holding A.Ş.’nin sahibidir.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.