Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

IŞİD’le ilk kez anlaşma yapıldı, 600 IŞİD’li Suriye’ye dönüyor

IŞİD’le yapılan ve anlaşma çerçevesinde 600 IŞİD militanı ve aileleri Suriye-Lübnan sınırından Suriye’de IŞİD’in hakimiyeti alındaki bölgeye gönderilecek. Konuyla ilgili haber The Telegraph gazetesinde Josie Ensor imzasıyla yayınlandı.

Kamuoyuna açıklanması açısından bir ilk olan ateşkes anlaşmasına göre, geçtiğimiz hafta Suriye-Lübnan sınırındaki çatışmaların ardından teslim olan 600 militan karşılığında, IŞİD’in 2014 yılında Suriye’de öldürdüğü sekiz Lübnan askeri ve bir İranlı askeri danışmanın naaşları, IŞİD’den alınacak.

Geçtiğimiz Pazar günü IŞİD, Suriye ve Lübnan hükümetleri ile Hizbullah arasında varılan anlaşma neticesinde, militanların, Salı günü IŞİD’in kontrolündeki Deyr-ez Zor kentine varması bekleniyor. Otobüs konvoylarıyla doğu Suriye’deki bir takas noktasına getirilen militanlara yol boyunca ambulanslar ve Suriye ordusu birlikleri eskortluk etti.

Öte yandan; IŞİD militanları, örgütün ortaya çıktığı dönemden bugüne kadar genellikle teslim olmayı reddederek, öldürülene kadar savaşıyordu. Geçtiğimiz haftaki çatışmaların ardından, ilk kez bu kadar çok sayıda IŞİD militanın teslim olduğu görüldü.

Lübnan istihbarat şefi ve Lübnan hükümeti adına anlaşmanın müzakerelerini yürüten Tümgeneral Abbas İbrahim katıldığı bir radyo röportajında anlaşmayı savundu. “IŞİD militanlarının klimalı otobüslerle evlerine dönmesi bizim için kabul edilebilir bir şey” diyen İbrahim, “zira Lübnan devleti, intikam duygularıyla hareket eden bir devlet felsefesine sahip değil” şeklinde konuştu. “Pazarlık yapmadıklarını” söyleyen İbrahim, “biz galip pozisyonundayız, şartları biz empoze ediyoruz” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.