Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bilim insanları: “İklim değişikliği ayıları vejetaryenleştiriyor!”

Bilim insanları uzun süredir canlıların iklim değişikliğinin farklı hayvan türleri üzerinde etkilerini araştırıyor. Son olarak ABD’li bir grup bilim insanının Alaska’daki Kodiak adasında yaşayan bozayılar üzerine yaptıkları araştırmaya göre ayılar vejetaryenleşıyor. Kodiak bozayıları, iklim değişikliği ile erken olgunlaşan çilekleri, giderek zor ulaştıkları somon balıklarına tercih etmeye başlamış.

bear

 

“Proceedings of The National Academy of Sciences” adlı bilimsel dergide yayımlanan makaleye göre, bozayılar iklim değişikliğinin etkileri hissedilmeye başlamasından önce bahar aylarında soğuk su akımlarıyla çoğalan somon balıklarını yerken, sonbaharda da olgunlaşan yabani çileklerle besleniyordu.

Küresel iklim değişikliği ile bahar aylarında soğuk su akımları azalırken havaların daha sıcak olması yüzünden yabani çilekler daha hızlı olgunlaşması bozayıların yiyecek arama ve beslenme düzenini değiştirmiş ve bozayılar somon avlamak yerine ulaşması kolay olan ve vaktinden önce olgunlaşan çileklerle vejetaryen bir rejime girmişler.

Ekran Resmi 2017-08-31 08.10.38

Oregon Üniversitesi’nden William Deacy “Bu durum hayvanların yiyecek rejimi takviminin tamamen değiştiğini gösteriyor, bozayıların yeni beslenme biçimi kahvaltı ve öğle yemeğinin yer değiştirmesi gibi bir durum” derken, araştırmacılar bozayıların bu davranışının bütün ekosistemi değiştirebileceğini söylüyor. Bölgede yapılan çalışmalara göre iklim değişikliği yabani çileklerin her yıl bir yıl öncesine göre iki buçuk gün daha erken olgunlaşıyor. Eğer uzun vadede ayılar somon balığı yemeyi tamamen bırakırsa, besin zinciri çok daha hızlı bir şekilde bozulmaya uğrayacak.

Çalışmanın tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.