Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Pakistan Talibanı’ndan İngilizce kadın dergisi: Hedef kentli orta sınıf kadınlar ve çocuklar

Taliban, Ağustos ayının başında Pakistan’da bir kadın dergisi çıkarmaya başladı. İngilizce yayınlanan bu kadın dergisinin adı “Sunnat E Khola”, anlamıysa “Havle’nin yolu”. Hz. Muhammed’in zamanında Kureyşli kadınlara İslam’ı anlatan bir tebliğci olan Havle binti Hâkim’in, diğer adıyla Ümmü Şerik’in yolunu nitelendiriyor.

Derginin kapağında çölde yürüyen çarşaflı ve çıplak ayaklı bir kadının fotoğrafı var. Dergideki en çarpıcı yazı ise ismi verilmeyen bir kadınla yapılan özel röportaj. Röportaj yapılan kadının adı yok fakat kim olduğu söyleniyor: Tehrik-i Taliban Pakistan örgütünün lideri olan Fazlullah Horasani’nin eşi. Örgüt, 2014’te, Pakistan’ın Peşaver kentinde bir askeri okula saldırı düzenleyip 141 kişiyi öldürmesiyle adından söz ettirmişti.

dergi kapağı

Röportajın başlığı “Saygın Emir’in karısı”. Röportajda Taliban’ın “ideal kadın” anlayışına dair birçok husus bulunurken diğer taraftan örgüt lideri Horasani’ye yönelik “zalimlik” algısı da kırılmaya çalışılıyor. Röportajda anlatılanlara göre Horasani, “müşfik” bir koca: Karısı, “iyi bir yemek yapmadığında” ya da “ev görevlerini layığınca yerine getirmediğinde” sinirlenmiyor. Horasani’nin eşi, onunla 14 yaşındayken evlenmiş. Çocukların evlendirilmesinin yasaklanmasını bir “suç” olarak görüyor: “Ergin erkek ve kız çocukları, uzun süre bekar kalırlarsa, toplumumuzun ahlakı için bir yıkım kaynağına dönüşürler.”

Dergide bir diğer yazı ise babası Pakistan ordusunda görevli olan doktor bir kadının makalesi. “Cehaletten Hakk yoluna yolculuğum” başlıklı makalede kendi öyküsünü anlatan kadın, “insanlığı kurtarmak ve kalemiyle cihada hizmet etmek için her şeyi bıraktığını” söylüyor.
taliban-magazine

Başka bir sayfadaysa küçük bir çocuğun omzunda bazuka tuttuğu bir fotoğraf yer alıyor. Fotoğrafın üzerindeki mesaj ise çok açık: “Küçük mücahit Ömer’le cihada katılın!”

Ömer 6 yaşında, Kuran eğitimi alıyor ve “iyi bir mücahit olmak” için her gün çalışıyor. Ağabeyi, “kâfirlerle” savaşırken ölmüş. Ömer de bir taraftan ailesini teselli ederken bir taraftan da “Büyüyünce ağabeyim gibi şehit olacağım” diyor.

Derginin İngilizce olmasının sebebi, hedef kitlesinin orta sınıf, eğitimli ve şehirli kadınlar olması. Günümüz Pakistan’ında Taliban, üye kazanma noktasında başta IŞİD olmak üzere birçok örgütle rekabet ediyor. Pakistan’daki Dawn gazetesinden Rafia Zakaria mevcut durumu şöyle özetliyor: “[Pakistan’da] terörizm piyasası bugünlerde çok karışık.” 2014 yılında Pakistan ordusuna karşı çok kayıp veren Taliban’ın üye devşirmedeki asıl hedefiyse kadın ve çocuklar.

Dergi hedef kitlesi olan kadınlardan şunu istiyor: “Evlerinizde gizli toplantılar düzenleyip bu dergiyi dağıtın ve silah kullanmayı öğrenin, özellikle de bomba”

Derginin asıl mesajını verense Tehrik-i Taliban Pakistan’ın lideri Horasani’nin kaleme aldığı bir yazı: “İslam’ın ilk şehidi bir kadındı”

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.