Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ünlü işadamlarının milyonlarca dolar yatırdığı yeni bir proje: Yapay et üretimi

Bill Gates ve General Electric’in eski CEO’su Jack Welch’in de aralarında olduğu birçok ünlü işadamı, Silikon Vadisi’ndeki yeni bir start-up projesine geçtiğimiz günlerde milyonlarca dolarlık yatırımda bulundu. Yatırım yapılan girişimse önümüzdeki yıllarda tüm tüketim alışkanlıklarımızı kökten değiştirebilecek bir proje: Yapay et üretimi.

Memphis Meats isimli start-up girişimi, hayvan yetiştirmeden ve öldürmeden, hayvanların kas hücrelerinden “yenilebilir” et üretmeyi hedefliyor. Kısacası, dana yetiştirmeden dana antrikot yemek mümkün olabilecek! Bu girişimin en büyük hedefiyse, üretim ve tüketim biçimlerini sürdürülebilir bir şekilde değiştirerek “çevrenin, hayvanların ve doğal kaynakların korunmasına ve insan sağlığına” kalıcı bir katkı sunmak.

Memphis Meats, çarşamba günü, şirketlerine yapılan yatırımın 22 milyon dolara ulaştığını açıkladı. Yatırım yapanlar arasında Virgin Group’un kurucusu Richard Branson da bulunuyor. Branson, Bloomberg kanalına yaptığı açıklamada “30 yıl içinde, hayvanları öldürmeden, tüm dünya için daha sağlıklı olacak şekilde, aynı lezzette ‘yenilebilir’ ve ‘temiz’ et üreteceğimize inanıyorum” dedi.

Memphis Meats’in kurucularından Uma Valeti ise şöyle konuştu: “İnsanlar et yemeye bayılıyor. Et, birçok kültürün ve geleneğin temel taşı. Fakat günümüzde, geleneksel et üretimi, çevremiz, hayvanların korunması ve insan sağlığı için çok büyük tehlikeler arz ediyor.”

Memphis Meats oksijen, şeker ve diğer besinler açısından zengin, yaşayan hayvan hücrelerinden et üretiyor. Şirket, 2016 yılında dana, 2017 yılındaysa tavuk ve ördek eti üretmeyi başardı ancak bu üretimini henüz ticarileştirmedi. Şirketin tahminlerine göre, söz konusu yapay et üretimi çevrenin ve doğal kaynakların korunmasına da büyük bir katkı sağlayacak. Zira tüm talebi karşılayacak yapay et üretiminde, geleneksel et üretiminde kullanılan toprağın yaklaşık yüzde 1’i, su kaynaklarınınsa yüzde 10’u yeterli olacak.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.