Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kuzey Kore’nin nükleer denemesine Trump’tan sert yanıt: “Kuzey Kore tek bir şeyden anlar!”

Kuzey Kore’nin dün gece gerçekleştirdiği hidrojen bombası denemesi dünyada büyük yankı uyandırdı. Japonya, Çin ve Güney Kore başta olmak üzere pek çok ülkeden denemeyi kınayan açıklamalar geldi. ABD Başkanı Donald Trump da  “Kuzey Kore tek bir şeyden anlar!” diyerek müdahaleyi ima etti.

Kuzey Kore, bugün sabaha karşı, uzun menzilli füzelere takılabilecek bir nükleer silahı başarıyla test ettiğini duyurdu. Sismologların yer sarsıntısını tespit etmelerinden saatler sonra yapılan açıklamada, Kuzey Kore’nin altıncı nükleer denemesinin “mükemmel bir başarıyla” sonuçlandığı belirtildi. Pyongyang yönetimi, denedikleri hidrojen bombasının atom bombasından çok daha güçlü bir nükleer silah olduğunu bildirdi. Uzmanlar, Pyongyang’ın iddialarına temkinli yaklaşırken, “Ancak Kuzey Kore’nin nükleer kapasitesinin geliştiği de açık bir gerçek” değerlendirmesinde bulundu.

Bir önceki nükleer denemesini Eylül 2016’da yapan Kuzey Kore’nin bu denemesinde oluşan “yapay depremin” o denemede görülenden 9,8 kat daha güçlü olduğu belirtiliyor. Güney Koreli yetkililer ise, denemenin Punggye-ri nükleer tesisinin bulunduğu Kiliju bölgesinde gerçekleştirildiğini bildirdi.

Pyongyang yönetimi, denemeden önce hidrojen bombasını uzun menzilli füzelere koyabilecek kadar küçülttüklerini açıklamış ve ülkenin lideri Kim Jong-un, resmi medyanın hidrojen bombası olduğunu söylediği silahın yanında görüntülenmişti.

Trump: “Kuzey Kore haydut devlet!”

Başta Güney Kore, Japonya, Çin ve Rusya olmak üzere birçok ülke Kuzey Kore’nin bu hareketini sert bir dille kınadı. Güney Kore lideri Moon Jae-in güvenlik konseyini acil olarak topladı.

ABD Başkanı Donald Trump ise Twitter üzerinden yaptığı açıklamada Kuzey Kore’yi sert bir dille uyarırken, askeri müdahaleyi ima etti. Trump, “Kuzey Kore’nin sözleri ve eylemleri çok düşmanca ve tehlikeli olmaya devam ediyor. Çin için de büyük bir tehlike ve sıkıntı kaynağı olan haydut bir devlet. Güney Kore de yatıştırma politikasının işe yatamayacağını düşünüyor. Kuzey Kore tek bir şeyden anlar!” dedi.

Öte yandan ABD basını, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı H. R. McMaster’ın Güney Koreli mevkidaşıyla acil bir telefon görüşmesi yaptığını da duyurdu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da yaptıkları telefonda konuşmasında, Avrupa Birliği’nin Kuzey Kore’ye yönelik yaptırımlarını artırması gerektiği konusunda görüş alışverişinde bulundu. İki lider, Kuzey Kore’nin hidrojen bombası denemesini sert bir dille kınadı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.