Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

OCCRP: “Azerbaycan 3 milyar dolara yakın bir meblağı, Avrupalı siyasetçi ve gazetecilere dağıtmak ve lobicilik faaliyetleri için kullandı”

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve hükümetinin, yaklaşık 3 milyar dolarlık gizli bir fonu Avrupalı siyasetçi ve gazetecilere para dağıtmak, lobicilik faaliyetleri yapmak ve kara para aklamak için kullandığı iddia ediliyor.

İngiliz The Guardian ve Alman Süddeutsche Zeitung  gazetelerinin, sızdırılan verilere dayandırarak ortaya attığı iddiaya göre Azeri liderler, 2012 ve 2014 yılları arasında bu amaçla 16 binden fazla gizli ödeme gerçekleştirmiş.

azerbaijanilaundromat

“Azerbaycan Çamaşırhanesi” adı verilen ve 30 aylık bir veri setini içeren  dosya ilk olarak Danimarka gazetesi Berlingske’ye sızdırılmış, daha sonra araştırmacı gazetecilik platformu Organize Suç ve Rüşvet Kaydı Projesi (OCCRP), The Guardian ve Süddeutsche Zeitung, diğer medya ortaklarıyla paylaşılmış.

OCCRP internet sitesinde Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki şirketlere de büyük oranda paranın gönderildiği iddia ediliyor.

İddialara göre, paranın kaynağı her ne kadar belli olmasa da araştırmayı yürütenler, para kaynağının Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e ve ailesine kadar uzandığını düşünüyor.

Araştırmada, Azerbaycan ve Rusya’dan gelen paranın İngiliz şirketleri üzerinden dağıtıldığı, Avrupa’nın önde gelen bankalarından Danske’nin Estonya şubesi üzerinden ödemelerin yapıldığı iddia ediliyor.

Danimarka merkezli Danske Bankası, ‘kara para aklama ve yasa dışı faaliyetlerin’ gerçekleştiğini kabul ederken ilk başta 2014 yılında kaynağı belli olmayan ödemelerin meydana geldiğini ifade etti. Estonya’daki finansal işlemleri denetleyen kurum ise bu şubede gerçekleşen kara para aklama işlemlerinin tespit edilmesinde başarısızlığa uğranıldığını aktardı.

ilham

Yayımlanan haberlere göre, Azerbaycan hükümeti tarafından, siyasetçiler ve gazetecilerin de aralarında bulunduğu birçok kişiye, şeffaf olmayan şirketler aracılığıyla ödemeler yapılmış. Raporda, bu kişilerin hepsinin paranın kaynağından haberdar olmayabileceği kaydedilirken, ödemelerin vergi görevlileri ve yetkililer tarafından fark edilmediği öne sürüldü.

Azeri yetkililer, Azerbaycan’da seçimlere hile karıştırdığı iddia edilen ve insan hakları aktivistleri ile gazetecilerin gözaltına alındığı dönemde, eleştirileri bastırmak için, “havyar diplomasisi” adı verilen bir girişimle rüşvet dağıtmakla suçlanmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.