Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yargıtay Başkanı Cirit: “Bizim görevimiz objektif değerlere göre karar vermektir”

Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, yeni adli yıl açılış töreninde yaptığı konuşmada FETÖ davalarına önyargı ile yaklaşılmaması gerektiğini belirtti ve “Bizim görevimiz, insan haklarına ilişkin standartlardan taviz vermeden, objektif değerlere göre karar vermektir” dedi. Adli Yıl Açılış Töreni’ne Başbakan Binali Yıldırım ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da katılırken, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu söz hakkı tanınmadığı gerekçesiyle törene katılmadı.

Firari FETÖ üyelerinin iade edilmemesinin yargılamalarda gerçeklerin ortaya çıkmasını engellediğini belirten Cirit, “Kanun kaçaklarını iade etmeyen, onları himaye eden devletlerin öncelikle kendilerinin hukuka saygılı olmaları gerektiğini vurguluyorum. Hâkimlik ve savcılık mesleğini icra edenlerin 3’te 1’inin terör faaliyetlerinde yer alması halkın gözünde yargıya güveni elbette sarsacaktır.” diye konuştu.

Cirit sözlerine şöyle devam etti:

“Demokrasimizin önündeki en büyük engellerden biri de terördür. Terör olgusu, insan hakkı ve demokrasiler için tehdit oluşturmaktadır. Teröre karşı, bireylerin, kurumların ve devletlerin birlikte mücadele etmeleri zorunluluktur. Terörle mücadelede bütün devletlere görev düşmekte olup devletler silah ve mühimmatın terör örgütlerinin eline geçmemesi için önlem almalıdır. Ülkemizde terör dış destekli olarak varlığını sürdürmektedir. Devletimiz hukuk kurallarından vazgeçmeden terörle mücadeleyi sürdürmekte ve sürdürecektir.

Çok sık yapılan kanun değişikliklerinin yargı sistemine olumsuz etkileri olmuştur. Düşünmeyen, sorgulamayan, araştırmayan bir eğitim sistemi üzerine iyi bir hukuk sistemi inşa etmemiz mümkün değil.”

“Gerçek sorunların konuşulmadığı bir yere sırf alkışlamak için gitmeyiz”

Toplantıya katılmayan TBB Başkanı Metin Feyzioğlu ise, törene dinleyici olarak davet edildiğini belirterek, “Biz, gerçek sorunların hiç kimseden çekinilmeksizin konuşulmadığı bir yere sırf alkışlamak için gitmeyiz. Yargıtay’dan da kendisine ve şanlı tarihine yakışanı yapmasını ve geleneği yeniden başlatmasını bir kez daha talep ediyoruz” açıklamasında bulunmuştu.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.