Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Başsavcı Joon H. Kim açıkladı: Eski bakan Zafer Çağlayan da ABD’deki Zarrab Davası’nda sanık

Preet Bharara’nın yerine New York Güney Başsavcısı olan Joon H. Kim, Adalet Bakanlığı ve Federal Soruşturma Bürosu (FBI) yetkilileriyle birlikte yaptığı açıklamada, eski bakan Zafer Çağlayan, Halk Bankası eski Genel Müdürü Süleyman Aslan, Levent Balkan ve Abdullah Happani’nin de Reza Zerrab ve Mehmet Hakan Atilla ile birlikte aynı davada yargılanacaklarını duyurdu. Başsavcı Kim, Çağlayan ve diğer üç kişi hakkındaki suçlamaları da şöyle sıraladı: “İran devleti ve kurumları lehine, yüz milyonlarca doları, uluslararası yaptırımları delerek Amerikan finansal sistemine katmak; bu işlemler konusunda Amerikan yetkililerine yalan söylemek; bu yasadışı işlemler sırasında oluşan milyonlarca dolar rüşveti aklamak.”

Çağlayan ve diğer üç kişinin, halen yargılamaları süren Reza Zarrab, Mehmet Hakan Atilla, Mohammad Zarrab, Camelia Jamshidy ve Hossein Najafzadeh ile aynı şema içinde hareket ettiklerini ileri süren Başsavcı Kim, onların da tıpkı diğerleri gibi Yargıç Richard M. Berman tarafından yargılanacağını açıkladı.

Başsavcı Kim, iddianamede sistemin, Süleyman Aslan’ın genel müdür, Mehmet Hakan Atilla’nın uluslararası bankacılıktan sorumlu genel müdür yardımcısı, Levent Balkan’ın da Atilla’nın yardımcısı olduğu Halk Bankası üzerinden işlediğini ileri sürdü.

İddianamenin Çağlayan ile ilgili bölümünde ise, eski Ekonomi bakanı 10 milyonlarca dolarlık rüşvet almakla suçlanıyor. İddianameye göre Çağlayan, yetkilerini kullanarak yapılan yasadışı finansal işlemlerin olduğundan farklı gözükmesini ve inceleme altına alınmamasını sağlamış. Çağlayan, Zarrab ve diğer sanıklar, ABD bankalarının İran’a uygulanan ambargoyu deldiklerini fark etmeden finansal işlemlere dahil olmasına yol açmakla suçlanıyor.

Bakan Zeybekçi: İddia ispatlanmalı

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın ABD’de yargılanacağına ilişkin soruya “Ekonomi eski Bakanı Çağlayan’ın Türkiye’nin çıkarları aleyhine hiçbir işlemi olmamıştır; bizim için aslolan Türkiye’nin çıkarlarıdır. İran’a yönelik ambargolarının delindiği iddiaları var ama bir Türk bakan hakkında başka bir ülkenin bulunduğu iddia ispatlanmalı” yanıtını verdi.

New York’ta yaşayan ve davayı yakından takip eden gazeteci Ali Abaday konuyla ilgili son gelişmeleri şöyle yorumladı:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.