Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Alman siyasetçiler Türkiye’nin seyahat uyarısına tepki gösterdi

Geçtiğimiz cumartesi günü Türk Dışişleri Bakanlığı’nın Almanya’ya seyahat edecek Türk vatandaşlarına yönelik bir uyarı yayınlaması Almanya’da tepkilere neden oldu.

Türk Dışişleri Bakanlığı 9 Eylül tarihinde almanya’ya seyahat edecek Türk vatandaşlarına bir uyarı yayınlamıştı. Uyarı mesajında, Almanya’daki siyasi liderlerin, 24 Eylül’de düzenlenecek olan genel seçimler öncesindeki kampanyalarında Türkiye karşıtlığına ağırlık verdikleri vurgulanmış ve Almanya’da bir süredir ırkçı ve aşırı sağcı söylemlerin ağırlık kazandığına dikkat çekilmişti. Almanya’nın PKK ve FETÖ gibi örgütlere üstü kapalı destek verdiği ve faaliyetlerine göz yumduğu belirtilen uyarı mesajında, söz konusu ülkeye seyahat etmeyi planlayan vatandaşlara tedbirli ve dikkatli olmaları çağrısı yapılmıştı.

Dışişleri Bakanlığı’nın seyahat uyarısına ilk tepki Almanya Başbakanı Angela Merkel’den geldi. Seçim kampanyası sırasında düzenlenen bir mitingde konuşan Merkel; her Türk vatandaşı ülkemize seyahat edebilir. Bizim ülkemizde hiçbir gazeteci tutuklanmıyor, hiçbir gazeteci gözaltına alınmıyor, ülkemizde fikir özgürlüğü ve hukuk devleti ilkeleri geçerli. Biz de bundan gurur duyuyoruz” dedi. Almanya Başbakanlık Müsteşarı Peter Altmaier ise Türkiye’nin yaptığı seyahat uyarısını “kötü bir şaka” olarak değerlendirirken, Türkiye’den Alman siyasetçilere yöneltilen “Nazi” benzetmelerinin “Almanya’nın onurunu yaraladığını” söyledi.

Başbakan Merkel’in iki hafta sonra düzenlenecek genel seçimlerdeki en büyük rakibi olan Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı ve Başbakan Adayı Martin Schulz da, Dışişleri Bakanlığı’nın uyarısına tepki gösterenler arasındaydı. “Türk Hükümeti’nin ölçüyü kaçırdığını” savunan Schulz, “Almanya, Türkiye tarafından aşağılanmayı kabul edecek bir ülke değildir” şeklinde konuştu.

Deutsche Welle Türkçe’de yer alan bilgiye göre; Yeşiller Partisi’nin Türk kökenli Eş Genel Başkanı Cem Özdemir ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı provokasyon yapmakla suçladı ve Türkiye kökenli Alman vatandaşlarına bu provokasyonlara kanmamaları çağrısı yaptı.

Türkiye kökenli Sol Parti milletvekili Sevim Dağdelen ise şahsi Twitter hesabından; “Dünya tersine döndü: Sürekli baskı altındaki Türkiye’den Almanya’ya seyahat uyarısı. Erdoğan’a artık silah ve tek bir sent bile yok.” mesajını paylaştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.