Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumhuriyet davasında sanıkların tutukluluklarına devam kararı verildi

Ahmet Şık, Kadri Gürsel, Akın Atalay, Murat Sabuncu ve Emre İper’in tutuklu, diğer 12 sanığın tutuksuz yargılandığı Cumhuriyet davasının ikinci duruşması Silivri Adliyesi’nde görüldü. Mahkeme heyeti tüm sanıkların tutukluluklarına devam kararı verdi, bir sonraki duruşma 25 Eylül’de Çağlayan Adliyesi’nde gerçekleşecek. Duruşmada sanıklarla birlikte aralarında Şükran Soner, İbrahim Yıldız gibi isimlerin olduğu sekiz tanık da dinlendi.

Tanık sıfatıyla dinlenen diğer isimler; eski Cumhuriyet Vakfı Yöneticisi İnan Kıraç, muhabir Miyase İlknur, Aydınlık yazarı Mustafa Pamukoğlu, Cumhuriyet Gazetesi Haber Koordinatörü Aykut Küçükkaya. Duruşmada ifadelerin ardından savcı mütalaasınını açıkladı ve tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamını talep etti. Sanıklar ‘terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına ve anayasal düzene karşı suç işlemek’ suçuyla yargılanıyorlar. Duruşmayı İFJ, IPI, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, Pen gibi çok sayıda gazeteci örgütü izlerken, CHP ve HDP’li vekiller gün boyunca adliyedeydi.

Ahmet Şık ifadesinde “Kimse beni FETÖ/PDY ile ilişkilendirme hadsizliğine girmesin. Hala diyorum, o zaman da dedim. Suikastçi Mert Altıntaş El Nusracı olabilir ya da olmayabilir ama önemli olan polis olmasıdır. Bir cihatçı polis olabiliyor. Bunu sormayayım istiyorlar ki 15 Temmuz gibi olguları tartışmayalım. Ben bir gazeteci olarak bir konuyla ilgili şüphelerimi dile getiriyorum” dedi.

Kadri Gürsel kendisinin Bylock’cular mesaj attığı için tutuklu olan tek gazeteci olduğunu, mesaj atanların yarısının şu an serbest olduğunu savundu ve “Tek talebim adil yargılanmak, buradan ne kadar çıkarsa çıksın vicdanım rahat. Adaletin ayaklar altında çiğnendiği bir Türkiye’den yarına bir şey kalırsa beraat edeceğime inanıyorum” diye konuştu. Akın Atalay son söz olarak “Burada öyle bir dava görülüyor ki dosyayı eşeledikçe adaletsizlik fışkırdı. Uğradığım haksızlık ve hukuksuzluğun yoğunluğu ne olursa olsun herkes için adalet talebimden vazgeçmeyeceğim. Umarım toplumca bu büyük beladan sağ salim kurtuluruz” ifadelerini kullandı.

Murat Sabuncu, “12 aya varan yayın yönetmenliğimin 10,5 ayını cezaevinde geçirdim. Cumhuriyet iddianamesinin bilirkişisi 28 yaşında, benim meslek hayatım kadar yaşı var. Hiç gazetecilik yapmamış biri. Manşetlerden cımbızlayarak bizi Türkiye’de adı terörle anılan herkese yardımla suçluyor” ifadesini verirken Emre İper hakkındaki Bylock kullandığı suçlamasını reddetti.

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.