Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin ve Rusya’nın da desteğiyle BM’den Kuzey Kore’ye yeni yaptırımlar

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, ABD’nin Kuzey Kore yönetimine yeni ekonomik yaptırımlar uygulanmasını öngören karar tasarısını oy birliği ile kabul etti.

Çin ve Rusya’nın da destek verdiği yaptırımlar, Kuzey Kore’nin nükleer programına para ve kaynak sağlamasını engellemeyi amaçlıyor.

Bütün uyarılara rağmen nükleer denemelerini artırarak devam ettiren Kuzey Kore’ye yönelik alınan yeni kararda, rafine petrol satışına yılda 2 milyon varil sınırlama, doğalgaz ve tekstil ihracatına ise ambargo getiriliyor.

Kuzey Kore’nin petrol ihracatına ambargo getirilmesini isteyen ABD, Çin ve Rusya’nın itirazları üzerine karar tasarısının koşullarını yumuşatmıştı. ABD’nin hazırladığı ilk karar tasarısında olduğu gibi tam bir petrol ambargosu uygulanması yerine, Kuzey Kore’ye sağlanan ham petrolün şu anki sınırda tutulmasına ilişkin kural getiriyor.

Yaptırımlar ayrıca Pyongyang için önemli bir gelir kaynağı olan tekstil ürünlerinin ihracatını da yasaklıyor.

Kuzey Kore’ye mümkün olan en ağır yaptırımların getirilmesini isteyen ABD, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un yurtdışındaki hesaplarının dondurulmasını da önermişti.

ABD BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, görüşmeleri, “Biz savaş arayışında değiliz. Kuzey Kore rejimi halen geri dönülmez noktayı aşmış değil. Eger Kuzey Kore nükleer programını durdurmayı Kabul ederse, geleceğini geri alabilir. Eğer bunu kanıtlarsa barış içinde yaşayabilir. Ve dünya da onunla birlikte barış içinde yaşar. Aksi taktirde, eğer bu tehlikeli yolda devam ederse, biz de daha fazla baskı yapmaya devam ederiz” sözleriyle savundu.

Yeni yaptırımlar konusunda dün ABD’yi tehdit eden Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, “Kuzey Kore’nin alacağı yeni önlemler ABD’nin tarihindeki en büyük acıyı ve ızdırabı yaşamasına neden olacak” demişti.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.