Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dışişleri Bakanlığı: “Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin referandumda ısrarının mutlaka bir bedeli olacak”

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin 25 Eylül’de yapmayı planladığı bağımsızlık referandumuyla ilgili Dışişleri Bakanlığı’ndan bir açıklama yapıldı. Açıklama, Irak Temsilciler Meclisi’nin 12 Eylül’de aldığı “IKBY tarafından yapılması öngörülen bağımsızlık referandumunun yasa dışı olduğu ve bu girişimin reddedildiği” kararının ardından geldi. Kararın memnuniyetle karşılandığı belirtilen açıklamada, IKBY’nin tutumu “endişe verici” olarak nitelendirildi.

Bağdat ve Erbil arasındaki anlaşmazlıkların diyalog yoluyla çözülmesi çağrısı yapılan Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, “IKBY’nin aksi yöndeki bütün dostane tavsiyelere rağmen referandum konusundaki yaklaşımında ısrar etmesinin mutlaka bir bedeli olacağını dikkate alması gerektiğini vurguluyor; bu itibarla, IKBY’yi biran önce aklıselim ile davranmaya ve söz konusu hatalı yaklaşımından vazgeçmeye davet ediyoruz” denildi.

ABD’den referandumun ertelenmesi talebi

ABD’nin IŞİD’le mücadele koalisyonu özel temsilcisi Brett McGurk, Bağdat’ta Irak Başbakanı Abadi ile görüştükten sonra gittiği Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne bağlı Süleymaniye kentinde KYB yetkilileriyle temaslarda bulunmuştu. McGurk, Süleymaniye’de oldukça etkili olan muhalif Goran (Değişim) Hareketi liderleri ile de basına kapalı bir toplantıda bir araya geldi. Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre, toplantıdan sonra basına konuşan Goran Hareketi temsilcisi “ABD’nin referanduma tamamen karşı olduğunu ve McGurk’ün referandumun ertelenmesini talep ettiğini” söyledi.

Kerkük Valisi görevden alındı

Kerkük Valisi Necmeddin Kerim, Irak Meclisi kararıyla görevden alındı. Meclis, Başbakan Haydar el Abadi’nin talebi üzerine yaptığı oylama sonucu, Kerim’in görevden alınmasına karar verdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.