Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Savcılar FETÖ’nün siyasi ayağını CHP’de aramakta ısrarlı

15 Temmuz Darbe Girişimi’nin ardından 30 Ağustos 2016’da Murat Aksoy ile başlayan gözaltılara bugün bir yenisi daha eklendi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun avukatı Celal Çelik, FETÖ suçlamasıyla gözaltına alındı. Bu gözaltı Kılıçdaroğlu ve CHP’ye yönelik yapılan operasyonların sonuncusu. Celal Çelik, Kılıçdaroğlu’nun avukatlığının yanı sıra CHP Yüksek Disiplin Kurulu üyeliği de yapmakta. Bu operasyona “FETÖ ile mücadele adı altında FETÖ’ye destek veriliyor. Bugün yaşananlar demokrasi adına yüzkarasıdır. Çelik hakkındaki gözaltı kararı bir akıl tutulmasıdır” sözleriyle tepki veren Kılıçdaroğlu bilindiği gibi CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun tutuklanmasının ardından Adalet Yürüyüşü’nü gerçekleştirmişti.

Tüm bu operasyonlar kuşkusuz bir süre önce gündemi yoğun şekilde meşgul eden “Kılıçdaroğlu tutuklanacak” tartışmalarını tekrar başlatabilir. 15 Temmuz’dan bu yana Kılıçdaroğlu’nun üç danışmanının, bir avukatının ve bir CHP milletvekilinin FETÖ soruşturmaları kapsamında gözaltına alınması veya tutuklanması, CHP ve Kılıçdaroğlu’na yönelik operasyonların devam edeceği yorumlarını güçlendiriyor. CHP’lilere göreyse, “FETÖ ile mücadeleyle hiçbir alakası olmayan bu operasyonların asıl hedefi 2019’daki seçimler öncesinde Kılıçdaroğlu’nu ve CHP’yi zayıflatmak.”

30 Ağustos 2016’dan 15 Eylül 2017’ye kadar geçen dönemde FETÖ’den gözaltına alınan veya tutuklanan Kılıçdaroğlu’nun yakın çalışma arkadaşları şunlar:

  • Murat Aksoy – 30 Ağustos 2016
  • Fatih Gürsul – 6 Aralık 2016
  • İştar Gözaydın – 20 Aralık 2016
  • Enis Berberoğlu – 14 Haziran 2017
  • Koray Çalışkan – 10 Temmuz 2017
  • Celal Çelik – 15 Eylül 2017
Şimdi FETÖ kapsamında, söz konusu isimlere yönelik gerçekleştirilen operasyonları kısaca hatırlayalım:
 
Murat Aksoy: 30 Ağustos 2016 tarihinde gazeteci Murat Aksoy, Gülen cemaatinin medya ayağı olduğu iddiasıyla yapılan operasyonda 34 kişiyle birlikte gözaltına alındı. Kılıçdaroğlu’nun danışmanlığını yapan Murat Aksoy’un önce gözaltına alınması ardından da tutuklanması Kılıçdaroğlu’nun yakın isimlere yönelik yapılan ilk ciddi operasyon oldu. Aksoy, 2014’ün başlarına kadar Yeni Şafak’ta köşe yazarlığı ve haftalık söyleşiler yapmış bir gazeteciydi.
 
Fatih Gürsul: CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun eski danışmanlarından Doç. Dr. Fatih Gürsul, “terör örgütüne üye olmak” suçlamasıyla tutuklama istemiyle İstanbul Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi. Daha sonra da tutuklandı. Gürsul, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname ile çalıştığı üniversitedeki öğretim üyeliği görevinden açığa alındıktan sonra aktif olarak CHP’ye danışmanlık yapmadığı belirtildi.
 
Kılıçdaroğlu bu olayla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Fatih Bey danışmanımdı. İyi bir iletişimci, iyi bir hoca. Danışmanlığı sırasında bizim mitinglerde, hangi konular üzerinde duralım diye araştırma yapardı. Kendisinin suçu var mıdır, yok mudur bilmiyoruz tabii. Adil yargılama olursa bizim için sorun olmaz. Herkes gidecek ifadesini verecek, ne gerekiyorsa yapılacak.”
 
İştar Gözaydın: 20 Aralık 2016’da yapılan operasyon kapsamında OHAL kararnamesiyle kapatılan Gediz Üniversitesi’nden 33 kişi için yakalama kararı çıkarılmış, 14’ü gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınanlar arasında, eski sosyoloji bölüm başkanı Prof. Dr. İştar Gözaydın da vardı. Gözaydın gözaltına alışının gözaltına alınışının sekizinci gününde tutuklanarak cezaevine gönderildi. Üç ay tutuklu bulunduktan sonra hakkındaki iddianamenin kabul edilmesiyle tahliye edilen Gözaydın’a yurtdışı çıkış yasağı konuldu.

CHP’nin 35. Olağan Kurultay’ında Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesinde yer alan İştar Gözaydın, ile Bilim Yönetim ve Kültür Platformu’na seçilmesine yetecek kadar oy alamamıştı. Gözaydın’ın ismi 1 Kasım seçimlerinde CHP İstanbul 2. Bölge 1. sıra için geçmiş ancak listede kendisine yer bulamamıştı.

Enis Berberoğlu: CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu MİT’e ait TIR’ların durdurulmasıyla ilgili görüntülere ilişkin davada, hakkında 25 yıl hapis cezası verildi. Tutuklanarak Maltepe Cezaevi’ni gönderilen Berberoğlu’nun tutuklanma gerekçesi şu ifadelerle açıklandı: “Devletin gizli kalması gereken bilgilerini, siyasal ve askeri casusluk maksadiyla açıklamak.”  Berberoğlu’nun tutuklanmasının ardından Ankara’dan İstanbul’a kadar sürecek Adalet Yürüyüşü’nü başlatan CHP lideri Kılıçdaroğlu şu açıklamayı yaptı:

“Adaleti mum ile aradığımız günlerdeyiz. Bugün ortaya çıkan tablo, 20 Temmuz darbesinin ortaya çıkardığı tablodur. Asıl suçluların yargılanmadığı masum insanların yargılanıp hapis edildiği süreci yaşıyoruz. Yasa dışı yollardan eğer dışarıya silah götürüyorsa birileri o kişilerin yargılanması lazım. Ama gün gelecek o kişiler yargılanacaklar. Sayın Enis Berberoğlu hepimizin bildiği tanıdığı yıllarını medya ve medya özgürlüğü için harcayan bir isim. Şimdi hiçbir veri ve delil olmaksızın 25 yıla mahkum ediliyor. Hangi anlayış, hukuk ile? Bunu asla ve asla kabul etmiyoruz. Bu kararı verenler bu kararın altında kalacaklar. Yıllarımızı demokrasi, adalet için harcadık. Adalet, demokrasi, düşünce özgürlüğü istiyoruz bu ülkede. 20 Temmuz darbesini yapanlar adaleti, demokrasiyi yok ettiler. Hakim hâkim olmaktan çıktı. Gözünü dilmiş saraya nasıl talimat gelecek ve ben öyle karar vereceğim diye. Bunların hiç birisi hakim değil yargı dağıtmıyor. Sadece ve sadece sarayın sopası olma görevini yerine getiriyorlar. İlk kez Türkiye bu kadar ağır bir tablo ile karşı karşıya. Yarın (bugün) saat 11’de Güven Park’ta olacağım. Yarın saat 11’de Güven Park’ta olacağım. Elimde sadece bir afiş olacak. Adalet yazacak üzerinde. Adalet.”

https://www.youtube.com/watch?v=YBYZdjkzAxY

Koray Çalışkan: Boğaziçi ve İstanbul Medeniyet Üniversiteleri çalışanlarına düzenlenen FETÖ soruşturması kapsamında gözaltına alınan Koray Çalışkan, Kılıçdaroğlu’nun danışmanlığını yapıp gözaltına alınan üçüncü kişi oldu. 1 Kasım seçimlerinde CHP’den aday adayı olan Çalışkan listeye giremeyince Boğaziçi Üniversitesi’ndeki görevine geri dönmüştü.

Celal Çelik: Kılıçdaroğlu’nun yakın çalışma arkadaşlarına ve dolayısıyla CHP’ye yönelik FETÖ soruşturmalarının sonuncusu Kılıçdaroğlu’nun avukatı Celal Çelik’e yönelik oldu. Çelik, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu’nca yürütülen Fethullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) avukat yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında Ankara’da gözaltına alındı. Çelik, Yargıtay Tetkik Hakimliği görevini de yürütmüş, 2010 referandumundan sonra yargının ‘hukukun üstünlüğü ve halka adalet dağıtmak ülküsünden giderek uzaklaştığını’ belirterek istifa etmişti. Çelik aynı zamanda CHP Yüksek Disiplin Kurulu üyesi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu gözaltıyla ilgili “FETÖ ile mücadele adı altında FETÖ’ye destek veriliyor. Bugün yaşananlar demokrasi adına yüzkarasıdır. Çelik hakkındaki gözaltı kararı bir akıl tutulmasıdır” dedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ise  “Dün Türkan Saylan’a yapılan neyse bugün Çelik’e yapılan da odur. FETÖ’nün uyguladığı aynı yöntemler aynı uygulanmaktadır. İftira yalan uydurma bunların yöntemleri. Demek ki dünkü kumpas davalarında FETÖ’yle birlikte hareket edenler aynı kumpasları yapmaktadır” açıklamasını yaptı.

Çelik’in gözaltı gerekçesinin Samanyolu TV ve Bugün TV gibi kanalların Digitürk platformundan çıkarılmasından sonra, Digiturk aboneliğini iptal ettirmesi ve Kılıçdaroğlu’nun eski başdanışmanlarından Fatih Gürsul ile irtibatı olduğu öne sürülüyor.

2011 yılında yargının düştüğü durum sebebiyle istifa eden Çelik’in Yargıtay’dan istifa ettikten sonra yaptığı açıklama:

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.