Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Altan kardeşler ve Nazlı Ilıcak’ın yargılandığı dava devam ediyor: ‘Menfaat peşindekiler hapiste değil’

Darbe girişimi sonrası tutuklanan Ahmet Altan, Mehmet Altan ve Nazlı Ilıcak’ın da aralarında bulunduğu 17 sanıklı davanın ikinci duruşması bugün Çağlayan Adliyesi’nde görüldü. Nazlı Ilıcak ve Ahmet Altan dahil tüm tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verildi. Bir sonraki duruşma 13 Kasım’da görülecek. 

 Dava kapsamında Altan kardeşler ve Nazlı Ilıcak ile birlikte Ekrem Dumanlı, Emrullah Uslu, Tuncay Opçin, Abdülkerim Balcı, Şemseddin Efe, Osman Özsoy, Faruk Kardıç, Fevzi Yazıcı, Mehmet Kamış, Şükrü Tuğrul Özşengül, Yakup Şimşek, Bülent Keneş, Ali Çolak ve Tibet Murat Sanlıman da sanık olarak yargılanıyor.

Davanın ikinci duruşmasında ilk savunmayı Nazlı Ilıcak yaptı. Ilıcak “Ben Bank Asya’dan krediyle villa mı aldım? Menfaat peşindekiler hapiste değil. Ben hiçbir zaman menfaat peşinde olmadım. Zekeriya Öz’le kartopu fotoğrafı, Bugün gazetesinden aldığım 15 aylık maaş darbeye teşebbüsün somut delili midir? Menderes’in başına gelenlerle bugün biz gazetecilerin başına gelen aynı şey. Yassıada’yla mukayeseyi tarihten örnek alınsın diye yaptım. Biz gazeteciler suç teşkil etmeyen yazılarımızla yargılanamayız” dedi.

‘Başbakan Binali Yıldırım da mı suçlu?’

Davada Altan kardeşler dışında kimseyi tanımadığını belirten Ilıcak, “Ben niye öteki insanlarla birlikte yargılanıyorum? Ben önce “terör örgütü üyeliğinden” tutuklandım. Sonra bu örgütle alakam olmadığı ortaya kondu ama bu kez de darbecilik yamandı” diye konuştu.

Ilıcak’tan sonra söz alan Ahmet Altan ise “Bir yargıç mahkemede yalan söylediğinde kendi yargıçlık vasfıyla birlikte, devleti de yok eder. Açık ve net söylüyorum. Tek bir kanıt gösterin, temyiz hakkımdan vazgeçeceğim. Ya kanıt göstereceksiniz ya yargıçlık vasfını kaybedeceksiniz, sizinle birlikte devlet devletlik vasfını yitirecek. Sizden çok daha tecrübeli, yaşlı bir yazar olarak size tavsiyem kendinizi, mesleğinizi, devletinizi kurtarmanızdır” dedi.

Mehmet Altan “Savcılık tarafından Türk Ceza Kanunu’nda tanımlanmayan, yani suç olmayan bir “suçlamayla” gözaltına alındım. 8 aylık tutukluluk sonunda gelen iddianame “varsayıma” dayalı tek cümlelik bir iddia üzerine bina edilmiş bir utanç belgesi” diyerek kendini savundu. Altan kardeşlerin avukatı Veysel Ok da “Balyoz darbe planıdır demeyi suç kabul ediyorsunuz. Bu durumda Sayın Başbakan da mı suçlu oluyor?” diye sordu.

Altan kardeşler ile Nazlı Ilıcak hakkında “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya çalışmak”, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldırmaya çalışmak” ve “Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni ortadan kaldırmaya çalışmak” suçlamalarıyla üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ve “Silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme” suçlamasıyla da 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.