Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Birleşmiş Milletler: “Yapay zeka ile dünya daha da istikrarsızlaşabilir”

 

 

Birleşmiş Milletler (BM) hem savaşların hem de işsizliğin robotlar yüzünden artacağından ve dünyanın daha da istikrarsız bir yer haline geleceğinden endişeli. Hollanda’nın Lahey kentinde, kurumun ilk “Yapay Zeka ve Robotbilim Merkezi”ni açan BM yetkilisi Irakli Beridze, Telegraaf gazetesine verdiği demeçte, gerekli önlemlerin alınmaması halinde bu teknolojinin kitlesel işsizliğe yol açma ve silah sanayiinin geliştirmekte olduğu otonom robotların da suç örgütlerince kullanılma riskine dikkat çekti. Merkezin kurulma amacını bu tür tehditleri öngörmek ve yapay zekanın BM’nin kalkınma hedefleri doğrultusunda kullanımını sağlamak olarak tarif eden Beridze, ‘kesinlikle teknolojilerin kısıtlanması ya da yasaklanmasından yana değiliz ancak toplumların istikrasızlık riskine karşı hızla adapte olmaları gerekiyor,” dedi.

Ağustos ayında robotbilim ve yapay zeka teknolojilerine yatırım yapan ve aralarında Tesla’nın multi-milyarder başkanı Elon Musk’ın da bulunduğu 100’den fazla teknoloji uzmanı, BM’e silah sanayiinde yapay zeka kullanımının tehlikelerine karşı önlem alma çağrısı yapmıştı. ABD, Çin, Rusya ve İsrail başta olmak üzere çeşitli ülkeler bir süredir insanlardan bağımsız kendi kendilerine muharebe planları yapıp uygulayabilen “otonom” silahların geliştirilmesine yatırım yapıyor. Teknoloji uzmanları, “katil robotlar” olarak da nitelenen bu tür silahların bugüne dek görülmedik ölçekte büyük ve insanların algılayamayacağı kadar hızlı savaşlara neden olabileceğini belirterek, bu silahların “teröristlerin ya da diktatörlerin” eline geçme riskine karşı BM’yi yardıma çağırmıştı. Dünyanın önde gelen bilim insanlarından Profesör Stephen Hawking de yapay zekanın insan zekasını geçebilecek bir düzeye erişip insanlığın sonunu getirebileceği uyarısında bulunmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.