Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mavi Marmara yaralısından Türkiye’ye dava

Mavi Marmara yaralılarından Zeki Kaya ilk kez saldırıda yaralandığı için doğrudan kendi devletine dava açtı. Türkiye ile İsrail arasındaki anlaşma gereği davalardaki mağdurlar Türkiye’ye devredilmiş, muhatap Türkiye olmuştu.

İsrail, Mavi Marmara saldırısında yaşamını yitiren 10 kişinin ailesine 20 milyon dolar tazminat ödedikten sonra iki ülke arasındaki anlaşma gereği davalardaki yüzlerce mağduru Türkiye’ye devredilmişti. Bu gelişme sonucu İsrail aleyhine açılan davalarda Türkiye taraf oldu.

Mavi Marmara yaralılarından Zeki Kaya, İsrail askerleri tarafından silah kabzasıyla darp edilmişti. Gemide 3 gün gözaltında tutulan Kaya’nın bilgisayarına ve üzerindeki paralara el konuldu. Kaya, İstanbul Adli Tıp Kurumu tarafından muayene edildi ve basit tıbbi müdahale giderilemeyecek majör depresyon raporu aldı.

Kaya, yaşadığı mağduriyetler için anlaşma gereği Türkiye Hazinesi’nden 10.000 TL maddi, 250.000 TL manevi olmak üzere 260.000 TL tazminat talebinde bulundu. Dava dilekçesinde ilk kez iki devlet davalılar kısmında yan yana geldi.

Kaya 1 Eylül 2016’da Türkiye ile İsrail Arasında Tazminata İlişkin Usul Anlaşması’nın yürürlüğe girdiğini belirterek “Bu uluslararası anlaşma ile Türkiye hükümeti, Mavi Marmara olayına ilişkin devam eden tüm hukuki süreçleri ve davaları sonlandırarak ortadan kaldırma ve saldırının failleri hakkında yeni davalar açılmasını engelleme taahhüdünde bulunmuş ve tüm sorumluluğu da üzerine almıştır. Bu anlaşmanın yürürlüğe girmesinin akabinde devam eden tazminat davalarına Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü’nden gönderilen yazılarla davaların Türkiye devleti adına Maliye Hazinesi’ne yöneltilmesi gerektiği, İsrail’in sorumsuz olduğu bildirilmiştir. Bu sebeple davada, davalı olarak İsrail devleti yanında Türkiye Cumhuriyeti Maliye Bakanlığı da gösterilmiştir” dedi.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.