Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Polis şiddetine karşı genel greve gidilen Katalonya’da hayat durdu

Pazar günü polis şiddetinin gölgesinde bağımsızlık referandumu düzenleyen İspanya’nın Katalonya Özerk Bölgesi’nde bugün genel greve gidildi. Greve katılım oldukça yüksek oldu.

catalonia strike2

Pazar günü yaşanan polis şiddetini protesto etmek amacıyla ve sendikalar ile meslek örgütlerinin çağrısıyla bugün düzenlenen genel grev nedeniyle toplu taşıma hizmetleri dururken, hastanelerde de acil vakalar dışında hizmet verilmedi. Okulların büyük çoğunluğu greve destek verirken, açık olan okullarda da ders yapılmadı. Greve, antrenmana çıkmayan Barcelona kulübünün yanısıra, müzeler ve üniversiteler de katılırken, taksiciler de kontak kapattı. Katalonya genelinde bazı süpermarket ve kafelerin de kepenk indirerek greve destek verdikleri görüldü. Öte yandan bazı otoyollar da, greve katılanlar tarafından trafiğe kapatıldı. Greve eşlik eden protesto gösterileri ise barışçıl geçti. Katalonya Bölgesel Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont da Twitter üzerinden verdiği mesajda, Katalan halkını provokasyonlara karşı uyararak, “bütün dünya bizim ne kadar barışçıl olduğumuzu gördü” dedi.

catalonia strike4

Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre; daha önce greve katılacağını duyuran İspanya’nın iki büyük işçi sendikası ise, kararlarından vazgeçerek greve katılmayacaklarını duyurdu. Kararın gerekesi olarak ise “Katalonya Yönetimi’nin bağımsızlık ilanını tek seçenek olarak görmesi” gösterildi.

İspanya merkezi hükümetinin anayasaya aykırı kabul ettiği ve İspanya Anayasa Mahkemesi’nin askıya aldığı bağımsızlık referandumu buna rağmen geçtiğimiz pazar günü düzenlenmiş ancak katılım yüzde 42 düzeyinde kalmıştı. Polis şiddetinin damga vurduğu pazar günü meydana gelen olaylarda 900’e yakın kişi yaralanmıştı. Referandum sonuçlarına göre Katalanlar yüzde 90 oranında bağımsızlığa “evet” demişti. Sonuçların açıklanmasının ardından Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont, bağımsız bir devlet kurma hakkı elde ettiklerini” duyurmuş ve Madrid hükümetiyle yapılacak görüşmelerde arabuluculuk rolünü üstlenmesi için uluslararası topluma çağrıda bulunmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.