Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Twitter ve Facebook’un yasaklı olduğu Çin’in sosyal medya devi: Tencent

Nisan ayında Bloomberg tarafından açıklanan “Dünyanın en büyük halka açık 10 şirketi” listesinde, Avrupa ve Amerika piyasalarında hatta tüketiciler kısmında da pek tanınmayan bir şirket dahil oldu. “Tencent”

Çinli teknoloji şirketi Tencent Holdings LTD, Wells Fargo Bank gibi bankacılık ve finans sektörünün önemli oyun kurucu şirketlerinden birini aşarak listenin 9.sırasında yer aldı. Bir üst sırasında ise kredi ve derecelendirme şirketi olan JP Morgan&Chase bulunuyor. Halihazırda listedealtı teknoloji devi kendine yer bulmuş durumda ve bu şirketler ABD menşeli. Listenin başını bir süredir Apple çekerken, Google’ın kurduğu ve bünyesinde barındırdığı bir çok şirketi tek çatı altında toplamak için oluşturduğu Alphabet, Microsoft, Amazon ve Facebook’da bulunuyor.

2016 yılının ilk çeyreğindeyüzde 58’lik bir gelir artışı gösteren Tencent’in piyasa değeri yaklaşık 279 milyar dolara ulaştı. Hong Kong borsasında yaklaşık yüzde 44’lük artış gössteren Tencent hisseleri sayesinde borsa da China Telecom’u aşarak en değerli şirket haline geldi.

Dünya piyasalarında adından söz ettirmeye başlayan Tencent şirketi, özellikle “WeChat” uygulaması ile gündeme gelmişti. Çin’de sosyal medya ve mesajlaşma uygulamalarına getirilen kısıtlamalar neticesinde, “WhatsApp’a muadil olarak ortaya çıkan, Çin “yerli” mesajlaşma programı “WeChat” i kullanmaya yöneldi.

Kişisel verilerin kullanımı ve Çin devletinin baskıları neticesinde tartışmaların odağındaki “WeChat”, Google Play ve Applestore’da yaklaşık bir milyar indirme rakamına ulaşmış durumda. Uzakdoğu ve Asya ülkelerinde ise en çok rağbet gören mesajlaşma uygulamalarından biri. Facebook, Twitter, Snapchat ve Instagram, Çin’de hâlâ yasaklı.

Şirketin yönetim kurulu başkanı ve CEO’u Ma Huateng tarafından 1998 yılında Çin’in Şenzen kentinde kurulan Tencent, 1999 yılında Avrupa, ABD ve Türkiye’de de çok kullanılan intenet üzerinden mesajlaşma sistemleri (MSN, ICQ ve yahoo messenger)’nin bir Çin ve Asya versiyonu olan “QQ” ile piyasaya adım atmıştı. 2005 yılına gelindiğinde “QQ” Çin’in en meşhur sosyal ağı haline gelmişti.

Ekran Resmi 2017-10-03 16.22.27

“Qzone” ile gene bölgenin kullanıcı isteklerine yönelik bir blog tasarımı yaratmışlardı. Tencent’e uluslararası popülerliğini kazandıran uygulama “WeChat” 2011 yılında GooglePlay üzerinden kullanıma sürüldü. Whatsapp gibi anlık mesajlaşma uygulaması olmasının yanı sıra, Facebook benzeri bir “Live Feed” özelliği, arkadaşları takip etme gibi özellikleri de içinde barındırıyor. Kullanıcı alışanlıkları doğrultusunda ise, Tencent ve Facebook sosyal medya ve mesajlaşma piyasasını domine eden iki şirket haline gelmiş durumda.

MARCH 19 2014 FILE PHOTO FILE - In this March 19, 2014 file photo, Pony Ma Huateng, Chairman and CEO of Tencent Holdings Ltd., attends a press conference to announce his companies' annual results in Hong Kong. A $126 million investment from Tencent sent shares of Glu Mobile soaring almost 30 percent before the opening bell Thursday, April 30, 2015. (AP Photo/Kin Cheung, File)

Huateng 2016 yılının ikinci çeyreğinde, Asya’nın en zengin insanı olarak, ünvanı Alibaba.com’un kurucusu Jack Ma’nın elinden almış oldu. Forbes’ın Dünyanın en zengin iş adamları listesinde ise 15 sırada ve 39 milyar dolarlık servetin sahibi.

Dünyanın en büyük online oyun üreticisi ünvanını da taşıyan şirket, “Honour of Kings” adlı MOBA (multiplayer online battle arena çok oyunculu online savaş arenası) oyunu ile Çin’de bir fenomen haline gelmiş ve oyunun farklı bir versiyonu olan “Strike of Kings” ile uluslarası oyuncular için yeni bir kapı açmıştı. 2017 yılında Türkiye’de yapılan “Gaming İstanbul 2017” fuarına katılan Tencent, Türkiye’de 5 milyon dolarlık bir yatırım yapacağını açıklamıştı. Reklam, oyunun Türkçeleştirmesine ve yerelleştirilmesine  yapılan yatırım neticesinde Türkiye’de de hatırı sayılır bir oyuncu kitlesine ulaşan Strike of Kings, yapılacak fuarlarda turnuvalar düzenleyip yatırımlarını e-spor kanalına yönlendirmeyi hedefliyor.

Kendi ürettikleri oyunların yanı sıra, dünya çapında çok oynanan oyunlara da yatırım yapan Tencent, mobil oyun dünyasında tanınan “Clash of Clans” oyunun yapımcısı Finlandıyalı şirket Supercell’in çoğunluk hisselerini alarak kendi bünyesine kattı. League of Legends’ın yapımcısı Riot Games’in de çoğunluk hisselerini alan Tencent böylece bilgisayar oyunları dünyasına da girmiş oldu. Tencent Games bilgisayar oyunları dünyasının en meşhur MOBA’sı olan League of Legends dünya çapında turnuvalar ve şampiyonalar düzenliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.