Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erdoğan’ın Tahran ziyareti neden kritik?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir günlük resmi ziyaret için bugün Tahran’a gidiyor. Erdoğan, Tahran’daki resmi ziyaretinde İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve dini lider Ayetullah Ali Hamaney ile bir araya gelecek. Erdoğan’ın temasları sırasında Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın yanı sıra MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın da hazır bulunacak. Heyette ayrıca bazı bakanlar ile iş insanları da yer alıyor.

Erdoğan, Eylül ayındaki ABD ziyaretinden dönüşü sırasında İran’a da gideceğini açıklamış ve bu görüşmeyi “çok önemli” olarak nitelendirmişti. Erdoğan’ın Nisan 2015’ten beri gerçekleştireceği ilk İran ziyaretinin en önemli gündem maddesini Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) gerçekleştirdiği bağımsızlık referandumu sonrası atılacak adımlar oluşturuyor.

Erdoğan, IKBY’nin bağımsızlık referandumu konusunda Türkiye ile İran’ın benzer kararlar aldığına dikkat çekerek, “İran’ın kararı bizimle örtüşüyor. Geleceğe yönelik bazı yaptırımlar konusunda İran ile adımları atmamız lazım ki, geri adım atılmasın” demişti. Erdoğan’ın ziyaretinin, iki ülke arasında özellikle askeri temasın hızlandığı bir döneme denk geliyor olması da zirvede Kuzey Irak’ta yürütülmesi olası eşgüdümlü askeri müdahalenin konuşulacağı yorumları yapılmasına neden oldu.

Orgeneral Akar da önceki gün resmi temaslarda bulunmak üzere İran’a gitmişti. Bu da, 1979 tarihindeki İslam Devrimi’nden bu yana Türkiye’nin Genelkurmay Başkanı düzeyinde İran’a yaptığı ilk ziyaret olma özelliğini taşıyor.

Tahran’da ana gündem maddesi referandum sonrası atılacak ortak adımlar

IKBY’nin 25 Eylül’de yaptığı referandum Tahran zirvesinin en önemli gündem maddesi. Bilindiği gibi Tahran ve Ankara, bu referandumun “yasa dışı” ve gayrımeşru olduğunu yönünde hemfikir. Bu nedenle Tahran ziyaretinde IKBY’ye yapılacak yaptırımların yanı sıra askeri seçeneklerin de masaya yatırılması bekleniyor.

Ayrıca her iki ülke de IKBY’ye yönelik bazı yaptırımları uygulamaya soktu. İran, IKBY’ye uçuşları durduran ilk ülkelerden biri olurken, son olarak şirketlerinin IKBY’den petrol getirmesini de yasakladı.

Ziyarette masaya yatırılması beklenen bir diğer konu da Suriye İç Savaşı. Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in görüşmesinde üzerinde uzlaşmaya varılan İdlib’teki çatışmasızlık bölgesinin uygulamaya geçirilmesine dair detayların İran’la da ele alınması bekleniyor.

Tahran zirvesinin bir diğer gündem maddesi ise iki ülke arasındaki ticari işbirliği. İran’ın Ankara Büyükelçisi Muhammed İbrahim Tahiryan Fard, Erdoğan’ın temasları sırasında ticari ilişkilerin geliştirilmesi konusunun da ele alınacağını söylemişti.

Genelkurmay Başkanı Akar: “Mevcut tehdit ve risklere karşı işbirliğimizi geliştiriyoruz”

Şu an Tahran’da bulunan Genelkurmay Başkanı Akar, bu hafta içinde İran’daki temasları kapsamında İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Genelkurmay Başkanı Bakıri ve Savunma Bakanı Emir Hatemi ile bir araya geldi.

Akar, mevkidaşı Bakıri ile yaptığı görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, “Türkiye ve İran yüzyıllardır dost ve ortak değerlere sahip iki ülkedir. Bu ortak değerler doğrultusunda içerisinde bulunduğumuz mevcut tehdit ve risklere karşı işbirliğimizi geliştiriyoruz” dedi.

İki ülkenin ekonomik ve siyasi ilişkilerinin yanı sıra askeri işbirliğini de geliştirdiğini aktaran Akar, önümüzdeki dönemde “terörle mücadele ve buna bağlı olarak sınır güvenliği konularında” mutabakata varıldığını söyleyerek bugün Erdoğan’ın yapacağı görüşmelerin gündemine dair de önemli ipuçları verdi.

Bakıri de askeri eğitim, tatbikat ve tecrübe paylaşımı konusunun ele alındığını ve bununla ilgili ayrıntıların Erdoğan’ın ziyareti sırasında görüşüleceğini ifade etti.

İran’ın resmi haber ajansı ISNA’nın bildirdiğine göre ise Akar ile Savunma Bakanı Hatemi’nin görüşmesinde Hatemi’nin Akar’a “ABD ve İran’ın Orta Doğu’daki ülkeleri parçalamak için bir senaryo uygulamaya koyduğunu ancak Türkiye ile İran’ın bu senaryonun uygulanmasını birlikte engelleyeceğini” söyledi.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.