Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Katalonya Yönetimi Başkanı Puigdemont: “En geç önümüzdeki hafta bağımsızlığı ilan edeceğiz”

İspanya Kralı Felipe kamuoyu önünde ilk kez Katalonya’daki ayrılıkçı yönetimi eleştirirken, Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont, bağımsızlık ilanının yakın olduğunu duyurdu.

İspanya Kralı Felipe, 1 Ekim’de Katalonya’da düzenlenen bağımsızlık referandumunun ardından ilk kez konuştu ve Katalonya Yönetimi’ni sert bir şekilde eleştirdi. “Ulusa sesleniş” konuşması yapan Felipe; Katalonya Yönetimi’nin hem Katalan halkını böldüğünü, hem de İspanya’nın ulusal egemenliği ve birliğini parçalamaya çalıştığını dile getirerek, Katalonya Yönetimi’ni demokrasi ve hukuk devleti ilkelerini çiğnemekle ve ekonomik ve sosyal istikrarı tehlikeye atmakla suçladı. “İspanya’nın zor bir dönemden geçtiğini” söyleyen Kral Felipe, tüm İspanyol halkını “sağduyulu olmaya” davet etti.

Öte yandan İngiliz basın kuruluşu BBC’ye röportaj veren Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont, Katalonya’nın bağımsızlığını çok yakında ilan edeceklerini söyledi. Puigdemont bağımsızlığın gerektirdiği adımların en geç önümüzdeki hafta atılacağını belirtirken, İspanya merkezi hükümetinden gelecek olası karşı tedbirlerin “her şeyi değiştirecek bir hata” olacağını dile getirdi. Puigdemont ayrıca şu anda Madrid hükümetiyle aralarında herhangi bir temas olmadığını da sözlerine ekledi.

catalonia strike3

1 Ekim’de düzenlenen bağımsızlık referandumu sırasında uygulanan ve 900’e yakın kişinin yaralanmasına neden olan polis şiddetini protesto etmek için Katalonya’da genel greve gidilmişti. Yerel kaynaklara göre 300 bin kişinin katıldığı ve grevle aynı gün gerçekleşen protesto gösterileri bu kez barışçıl geçmiş ve polis müdahalesi yaşanmamıştı. Genel grev kapsamında bazı yollar trafiğe kapatılırken; okullar, müzeler, üniversiteler, toplu taşıma araçları ve acil durumlar dışında hastaneler hizmet vermemiş ve greve antrenmanlara çıkmayan Barcelona kulübü de destek vermişti. Diğer taraftan, Dpa Ajansı’nın verdiği bilgiye göre Katalonya’da önümüzdeki pazar günü ayrılıkçılık karşıtı bir gösteri düzenlenecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.