Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suudi Arabistan’dan Moskova’ya tarihi ziyaret

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz yarın Rusya’ya gidiyor. Böylece tarihte ilk kez bir Suudi Arabistan kralı Moskova’yı ziyaret etmiş olacak. Bölge ülkelerinin yakından takip ettiği zirvede, enerjiden Suriye krizine kadar birçok konunun liderlerin gündeminde olması bekleniyor.

Enerji piyasasının önemli oyuncuları konumunda olan iki ülkenin görüşmesi öncesinde konuşan Kremlin basın sözcüsü Dmitriy Peskov, iki ülkenin siyasi iradelerini ortaya koyarak, özellikle ekonomik konularda önemli adımlar atabileceklerini vurguladı. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov da daha önce yaptığı açıklamalarda “Rus ekonomi çevreleri Riyad ile birçok sektörü kapsayan ortak projelere katılmak istiyor ve biz bunu Suudi meslektaşlarımızla teyit ettik” ifadelerini kullanmıştı. Al Arabiya televizyonuna açıklamalarda bulunan Rusya enerji bakanı Aleksander Novak da ekonomik iş birliklerine vurgu yaparak, heyetlerin görüşmesi sırasında 1 milyar dolar değerinde enerji anlaşmaları imzalayacaklarını duyurdu.

Liderlerin gündeminde olması beklenen bir diğer konu ise Suriye krizi ve İran ile ilişkiler olacak. İki ülkenin farklı cephelerde yer aldığı konularda, devam eden derin görüş ayrılıklarına karşın, Kremlin sözcüsü Peskov yaptığı açıklamada, askeri ve teknik iş birliğinin de ikili görüşmelerde gündeme gelebileceğini belirtti. Bölgede değişen dengeler ile beraber Suriye ve İran konularının görüşmelere nasıl yansıyacağı bölge ülkelerinin yakın takibinde olacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.