Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

IŞİD propaganda videoları: İğrensek de izliyoruz

İngiltere Kent Üniversitesi, Kriminoloji bölümü öğretim üyesi Simon Cottee bir buçuk yıldır, IŞİD’in propoganda videoları üzerinde yürüttüğü araştırmanın son bulgularını New York Times’taki makalesinde paylaştı.
Araştırma üç binin üzerinde kişinin izledikleri propoganda videolarının ardından cevapladıkları anket sonuçlarına dayanıyor. Katılanların bin üçyüzü Kuzey Amerika kıtasından iken, bin katılımcı İngiltereli ve geri kalanlar da dünyanın farklı köşelerinden anketi cevaplandırmışlar. Araştırma sorularını cevaplayanların ortalama yaşı otuz olmasına rağmen katılımcıların bin sekiz yüzü 18-26 yaş aralığında ve yüzde altmış yedisi erkek.
Katılımcılar farklı inanç guruplarına mensup; yüzde otuz altısı herhangi bir dini inancı olmadığını belirtirken, Hristiyan olduğunu söyleyenler yüzde 17 ve Müslümanlar yüzde 4’lük bir grubu oluşturuyor. İçlerinden beşi Müslüman olan otuz dört katılımcı (yüzde 1) IŞİD’e karşı sempati beslediğini ifade ediyor.
Araştırma, propoganda videoları ve radikalleşme arasındaki bağlantıdan ziyade, izlenen videoların, izleyenler üzerinde yarattığı ruh iklimine ve videoların izleyenlerde zaten varolan IŞİD imajında ne gibi değişiklikler yarattığına odaklanıyor. Simon Cottee, radikalizasyon sürecinin karmaşık yapısı nedeniyle videoları izlemek, izlemek istemek ve sempatizan olmak arasında mutlak bir ilişki kurulmasının doğru olmadığı görüşünde.
IŞİD videolarını ilk kez izlediğini söyleyen katılımcıların en şaşırdıkları nokta, prodüksiyonun kalitesi. Yakışıklı ve güçlü bir militanın, renkli kıyafetler giymiş çocuklara oyuncaklar verdiği videoyu izledikten sonra, videonun kendilerinde ılımlı duygular yarattığını söyleyen katılımcıların oranı yüzde 28’i buluyor. Öte yandan infaz (kafa kesme) videolarını izledikten sonra, izleyenlerin sadece yüzde 3’lük bir kısmı, videoların kendilerini iyi hissetmelerine vesile olduğunu söylüyor. Geriye kalan yüzde 97 iğrenme ve rahatsızlık duyduklarını söylese de; sadece yüzde 11 bir grup videonun sıkıcı olduğu görüşünde. Cottee, üzerinde durulması gerekenin tam da bu sıkıcı gelmeme ve ilgi çekme hâli olduğu görüşünde. İnsanlara dün gladyatör dövüşlerini izlettiren, bugün ise porno ve korku filmi endüstrilerini besleyen ama tam olarak ne olduğunu bilmediğimiz dürtü ve IŞİD’in bu dürtüyü iyi şekilde anlayarak ürettiği propaganda, araştırmacıya göre üzerinde düşünülmeyi ve araştırmayı hak ediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.