Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Nobel Barış Ödülü’nü Nükleer Silahların Tamamen Ortadan Kaldırılması İçin Uluslararası Kampanya (I Can) aldı

2017 Nobel Barış Ödülü, kısaca ICAN olarak bilinen Nükleer Silahların Tamamen Ortadan Kaldırılması İçin Uluslararası Kampanya’ya verildi.

 

Nobel heyeti, ICAN’i ‘Nükleer silahsızlanma için yürütülen sivil toplum girişimlerine öncülük eden yapı’ olarak niteledi.

Nobel Komitesi Başkanı Berit Reiss-Andersen, “ICAN, bu ödülü nükleer silahların yol açabileceği insani felaketlere dikkat çekmek için yürüttüğü çalışmalar dolayısıyla alıyor” diye konuştu.

ICAN nedir ve nasıl kuruldu?

 

ICAN’ in ortaya çıkışını sağlayan temel gelişme, NPT (Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması)’nın 2005 yılında gerçekleşen Gözden Geçirme Konferansı’nın nükleersiz bir dünya hedefine ulaşma yönünde adım atma konusunda başarısız olması oldu.

2006 yılında Nobel Barış Ödülü’nü alan Nükleer Savaşı Engellemek İçin Uluslararası Fizikçiler örgütü, ICAN’in kurulmasında öncü rol oynadı.
ICAN çalışmalarına ilk olarak 2007 yılında başladı. ICAN 2007 yılında Avustralya’nın Merbourne kentinde kuruldu.
ICAN, kurulduğu günden beri, nükleer silahların tamamen yasaklanmasını sağlayan bir anlaşmanın imzalanmasını sağlayacak hareketin inşası için çalışıyor.

“Bugüne kadar nükleer silahların sayısının azaltılması ya da sınırlandırılması için iki taraflı ya da çok taraflı sayısız anlaşma imzalandı. Ancak bunların hiçbirisi nükleersiz bir dünyanın oluşmasını sağlayamadı. Biz, nükleersiz bir dünyaya giden yolun, sınırlandırma ya da sayı azaltmaktan değil, nükleer silahların hiçbir ayırım gözetmeksizin bütün ülkeler için yasaklanmasından geçtiğine inanıyoruz. Ancak, böylesi bir antlaşmanın imzalanması sivil toplumun, nükleer karşıtlarının katkısı olmaksızın başarılamaz.”

101 ülkede 468 ortak kuruluşu bulunan ICAN Türkiye’de de faaliyet yürütüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.