Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Washington Post: Trump İran’la nükleer anlaşmayı iptal etmeye hazırlanıyor

Uzun süredir ABD Başkanı Donald Trump’ın gündeminde olan İran’la nükleer anlaşma konusunda yeni bir iddia ortaya atıldı. Washington Post gazetesinde yayınlanan bir habere göre, Trump’ın 12 Ekim’de Ortadoğu’yla ilgili bir konuşma yapması ve İran’la olan nükleer anlaşmaya ilişkin kapsamlı bir plan açıklaması bekleniyor.

washington-post-trump-anlasmayi-bozacak-10000623

ABD yönetiminin, İran’ın nükleer anlaşmaya uyup uymadığı konusunda 15 Ekim’de Kongre’yi bilgilendirmesi gerekiyor. Bu sebeple Trump’ın bu tarihten önce anlaşmayla ilgili bir strateji ortaya koyması bekleniyor. Başkan’ın yapacağı düşünülen açıklama, İran’a ABD tarafından tekrar yaptırımlar uygulanmasıyla sonuçlanabilecek bir sürecin başlangıcı olacak.

Washington Post’un haberi sonrası, Beyaz Saray’dan net bir açıklama gelmedi. Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, günlük basın toplantısında İran’la ilgili kapsamlı bir strateji planının yakında açıklanacağını söyledi.

Donald-Trump-Iran-Deal-rally-554x382

İran’la olan nükleer anlaşma, 2015 yılında Başkan Barack Obama döneminde, İran ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyeleri ve Almanya’dan oluşan P5+1 ülkeleri ile imzalanmıştı. Bu anlaşma ile İran’ın nükleer programını sınırlaması karşılığında, İran’a uygulanan yaptırımlar kaldırılmıştı. Obama’nın halefi Trump ise bu anlaşmadan rahatsızlık duyduğunu seçim kampanyasından beri her fırsatta dile getirmiş ve bu anlaşmanın kaldırılacağına dair sözler vermişti. Geçtiğimiz Temmuz ayında ise ABD yönetimi, İran’a terör örgütlerine yardım ettiği gerekçesiyle ve füze programı nedeniyle yeni yaptırımlar getirmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.