Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’nin vize uygulaması Türk vatandaşlarını nasıl etkileyecek?

ABD Büyükelçiliği’nin Türkiye’den vize başvurularını süresiz bir şekilde durdurması, kararın Türk vatandaşlarına nasıl yansıyacağı tartışmalarını beraberinde getirdi.

ABD Büyükelçiliği’nin sosyal medya hesaplarından dün gece yapılan açıklamada şöyle denildi: “Son zamanlarda yaşanan olaylar, ABD hükümetini, Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin ABD misyonunun tesisleri ve personelinin güvenliğine ilişkin taahhütlerini yeniden değerlendirmek zorunda bırakmıştır. Söz konusu değerlendirme sürecinde, büyükelçiliğimiz ve konsolosluklarımıza gelen ziyaretçi sayısını en aza indirgemek amacıyla, şu andan itibaren geçerli olmak üzere, Türkiye’deki tüm ABD diplomatik misyonlarındaki göçmen olmayan vize hizmetleri askıya alınmıştır.”

ABD uygulamalarına göre, aksi belirtilmediği sürece, göçmen vizesi kapsamı dışında kalan vizeler diplomatik, turistik, iş ve öğrenci dahil bütün vize türlerini kapsıyor. Dolayısıyla, Türk vatandaşları bu vize türlerinin hiçbirini ikinci bir karar açıklanana kadar alamayacak.

ABD Dışişleri Bakanlığı verilerine göre son üç yılda ABD’nin Türkiye misyonları tarafından verilen 331,872 adet vizenin 318,108’i göçmen olmayan vize kapsamında değerlendiriliyor. Dolayısıyla, mevcut düzenleme, ABD’nin Türkiye temsilcilikleri tarafından verilen vizelerin %96’lık kısmını etkiliyor. Aynı dönem içerisinde ABD’nin dünya genelindeki temsilcilikleri tarafından Türk vatandaşlarına verilen toplam göçmen harici vize sayısı ise 320,907.

Vize işlemlerinin askıya alınması sonrasında ABD’de iş, sağlık ve eğitim amaçlı vize alacak Türk vatandaşları olumsuz etkilenecek

2014-2016 döneminde, Türk vatandaşları tarafından kullanılan vizelerin 242,472 tanesi geçici iş ve turizm kategorisinde kullanılmış. Dolayısıyla, ABD’ye geçici süreliğine iş, sağlık ve turizm amaçlı seyahat etme planları yapan ve henüz vizesini almamış veya vizesi bitmekte olan Türk vatandaşları ikinci bir karara kadar ABD’ye gidemeyecekler.

Benzer bir şekilde, karardan olumsuz etkilenen bir başka kesim ise akademik ve dil eğitimi için ABD’ye gitme hazırlıkları yapan öğrenciler.  Son üç senede Türk vatandaşları tarafından kullanılan vizelerin 21,177 tanesi, ABD’de akademik ve dil programlarında eğitim almak isteyen öğrenci ve öğrenci yakınları tarafından kullanılmış. Henüz vize almamış olan ve vizesi bitmekte olan, ABD’de eğitim programlarına başvurmuş öğrenciler de ikinci bir kararın çıkmasını bekleyecekler.

Diplomatik ve resmi görevle ABD’ye gidecek Türk vatandaşlarının durumu da merak konusu. Standart ABD uygulamalarına göre, diplomatik temsilciliklerde görevli personel tarafından kullanılan vizeler, göçmen olmayan vize kapsamında değerlendiriliyor. Hürriyet Gazetesi Washington temsilcisi Cansu Çamlıbel’in haberine göre, Ankara bu durumla ilgili Washington’dan açıklama istedi ancak diplomatik pasaportlara bir muafiyet uygulanabileceğine dair ABD’den henüz bir yanıt gelmedi.

Türk vatandaşları Türkiye dışından vize alabilecek mi?

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından duyurulan vize kararı esas olarak ABD’nin Türkiye’deki misyonları tarafından verilen vizeleri kapsıyor.

Ancak BBC Türkçe’nin haberine göre ABD Dışişleri Bakanlığı, vize başvurularının başvuru sahibinin sürekli ikamet bölgesinden yapmasını öngörüyor. Dolayısıyla, ikinci bir karara kadar, ancak yurt dışında bulunan Türk vatandaşları Türkiye dışındaki ABD temsilciliklerinde vize başvurusunda bulunabilecek.

Vize krizi İran vatandaşlarını da vurdu

ABD’nin, Türkiye’deki temsilciliklerinde vize başvurularını askıya alması, İran vatandaşlarını da yakından ilgilendiriyor.

ABD yönetiminin geçtiğimiz haftalarda duyurduğu seyahat yasağı kapsamında göçmen harici İran vatandaşlarının ABD’ye giriş yapmaları engelleniyor. 18 Ekim tarihinde yürürlüğe gireceği duyurulan bu karara günler kala, birçok İran vatandaşının ABD’nin Türkiye temsilciliklerinde vize randevusu bulunduğu bildiriliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.